Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Is je afwasmiddel nét op? Dit is waarom je geen handzeep wil gebruiken (en wat dan wél)

Er zijn twee soorten mensen: mensen die hun hele trapkast/kelder/schuur/random plek in huis vol hebben staan met voorraden tandpasta, blikken bonen en afwasmiddel, en mensen die dat niet hebben en regelmatig op de wc zitten zonder wc-papier. Of erachter komen dat het afwasmiddel op is als het aanrecht vol vuile vaat staat, dus. Dit artikel is voor die laatste mensen.

Want als je afwasmiddel op is en je geen vaatwasser hebt, hoeft dat nog niet te betekenen dat je een welkom excuus hebt om die vieze borden in de gootsteen te laten staan.

Alternatief voor afwasmiddel

Wat blijkt: in plaats van afwasmiddel kun je ook baking soda gebruiken voor je afwas, lazen we op Apartment Therapy. Dat komt doordat baking soda vet opneemt.

Hoe je het dan precies gebruikt? Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben. Daarna moet je het alleen nog even met heet water afspoelen en het liefst aan de lucht laten drogen. Et voilà!

Afwassen is trouwens niet het enige wat je kunt met baking soda. Het is namelijk niet alleen een ingrediënt voor bijvoorbeeld cake en koekjes, maar is voor allerlei schoonmaakklusjes in huis geschikt.

Waarom je niet moet afwassen met handzeep

Nu horen we je denken: moet dat echt zo moeilijk, met een pasta van baking soda? Kan ik er niet gewoon de handzeep naast de kraan voor gebruiken? Nou, niet altijd. Hoewel handzeep wel anti-bacteriële eigenschappen heeft die het in principe een vrij effectief afwasmiddel maken, zijn er aan sommige soorten zeep dingen toegevoegd die niet veilig zijn om in aanraking te laten komen met eten.

Een keertje gebruiken kan dus best, maar doe het niet te vaak en zorg vooral ook dat je je afwas extra goed afspoelt als je een keer handzeep gebruikt. Een blok zeep is veiliger, maar is wel een stuk moeilijker te gebruiken.

Meer schoonmaaktips:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.