Redactie
Redactie Inspiratie 18 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste zoete broodjes & koekjes uit Mexico

De variëteit aan zoet brood in Mexico is ontzettend groot. De Spanjaarden introduceerden ooit tarwe in Mexico en bakten daar zoete broodjes en koekjes uit Mexico mee.

Tot op de dag van vandaag is dit te merken want zoet brood wordt door de meeste Mexicanen als ontbijt of merienda (laat avondmaal) gegeten. Het is niet duur en daarom wordt het veel geconsumeerd. Er zijn tientallen soorten, dus je kunt je helemaal uitleven!

Besos
Besos betekent kusjes en deze broodjes zijn erg populair op Valentijnsdag! Het zijn een soort ronde koepeltjes gevuld met jam. Ze zien er een beetje uit als macarons, maar dan wat compacter en gemaakt van bloem, suiker en gist (het deeg lijkt op dat van een scone).

Campechanas
Campchanas betekent ‘meisjes uit Campeche’ (een Mexicaanse stad) en zijn één van de populairste zoete broodjes in Mexico. Gemaakt van bladerdeeg en (veel) suiker.

Bron: Flickr

Cuernos
Dit is het Mexicaanse croissantje. Cuernos betekent letterlijk ‘hoorns’, want als je goed kijkt heeft het broodje de vorm van hoorntjes. Deze heb je zoals wij hem kennen en afgetopt met suiker en kaneel.

Conchas
Betekent letterlijk schelpen. Het broodje ziet er ook zo uit. Het is een zoet bolletje gemaakt met veel eieren afgetopt met een hart soort glazuur. Er zijn hier vele variaties van. Je kunt een chocolade-, vanille- of aardbeientopping kiezen.

Bron: Flickr

Puerquitos
Een soort koekjes in de vorm van een varkentje. Het lijkt een beetje op een gembermannetje maar in dit koekje zit geen gember.

Polvorones
Polvo betekent poeder. Dit koekje is heel fragiel en daarom valt het een beetje uit elkaar in de vorm van poeder. Vandaar de naam. Dit koekje is heel erg populair op bruiloften. Ook omdat er eindeloos mee gevarieerd kan worden, van amandelsmaak tot chocolade- of citroensmaak.

Bron: Flickr

Panques
Panque is eigenlijk gewoon de Mexicaanse naam voor muffin.

Orejas
Letterlijk vertaalt: oren. In Spanje noemt men deze koeken ‘Palmeras’ en wij kennen ze als vlinderkoekjes. In Mexico zijn ze echter zo groot als twee handen naast elkaar en worden ze vaak in chocolade gedoopt.

Bijzondere gelegenheden

Natuurlijk zijn er in Mexico ook bijzondere gelegenheden waar bijzondere gerechten voor worden gemaakt. En dus ook speciale zoete broden.

Rosca de Reyes
Dit wordt gemaakt voor het driekoningenfeest dat daar uitgebreid gevierd wordt. Er wordt een grote broodkrans gemaakt met amandelen en gedroogd fruit. In het brood zit ergens een plastic Jezusfiguurtje verstopt. Als jij degene bent die het figuurtje in je stukje brood treft, is het de bedoeling dat je op 2 februari een feest geeft voor je familie.

Rosca de reyes

Pan de Muerto
In Mexico vieren ze ‘el dia de los muertos’ ofwel: de dag van de doden, op 1 en 2 november. Op deze dag herdenken ze de overledenen. Het komt misschien een beetje luguber over maar voor hen is het een groot en kleurrijk feest waar veel gedanst en gezongen wordt. Hier hoort dus ook een brood bij. Dit brood dient als offer voor de doden. Het brood heeft traditioneel de vorm van een schedel met vier botten erop.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.