Redactie
Redactie Inspiratie 17 apr 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo bewaar je gedroogde kruiden het beste

In de keuken van menig foodie staan een hele hoop kruiden: zowel verse in een plantje, als gedroogde in een potje. Wij delen met plezier een paar tips hoe je gedroogde specerijen het beste kunt bewaren én ‘vers’ houdt.

1. Bewaar gedroogde kruiden op een donkere plek
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.

2. Houd de datum in de gaten
Schrijf direct als je een nieuw potje met kruiden aanschaft of openmaakt de datum erop, bijvoorbeeld op de bodem van het potje. Kruiden zijn niet snel ‘over de datum’, maar verliezen natuurlijk na verloop van tijd wel smaak en scherpte. Houd ongeveer een jaar aan met gedroogde kruiden die je in de winkel koopt. Nooit meer muffe kruiden, hoera!

Bron: Flickr

3. Koop gedroogde kruiden in ‘hele’ vorm
Indien mogelijk, kun je het beste specerijen ‘heel’ in plaats van in gemalen vorm kopen. Zo kun je bijvoorbeeld peperkorrels, nootmuskaat of kardemom beter ongemalen kopen, en zelf thuis tot poeder draaien of in een molen stoppen. Zo blijft de smaak vers.

Bron: Flickr

4. Koop kleine verpakkingen
Het is misschien aantrekkelijk om bulkverpakkingen specerijen en kruiden te kopen. Maar als je geen restaurant hebt, of niet de hele dag kruidenmengsels maakt, blijf je daardoor langer met geopende verpakkingen zitten. Zie punt 2: dat zorgt voor een minder verse smaak en meer muffihgeid. Koop dus liever een kleiner potje, ook al ben je daardoor ietsje duurder uit.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.