Redactie
Redactie Inspiratie 3 jun 2015
Leestijd: 4 minuten

Tv-tip: NPO Doc komt met culinaire documentaire-week

Documentairekanaal NPO Doc komt met een culinaire documentaire-week. Van zaterdag 6 juni tot en met vrijdag 12 juni 2015 op NPO Doc staat foodporn in de hoofdrol.

Dat betekent documentaires over gepassioneerde koks die hun ziel en zaligheid leggen in de bereiding van zinnenprikkelende gerechten. Zoals ‘Jiro, Dreams of Sushi’ en ‘De smaak van de ziel’, of de documentaire ‘L’Amour des Moules’ over het prikkelende liefdesleven van de mossel.

Het liefdesleven van de mossel

Net als de mens krijgt de mossel gedurende zijn leven te maken met liefde, erotiek, puberteit en de dood. De documentaire L’Amour des Moules (Willemiek Kluijfhout, 2012) volgt de mossel vanaf de conceptie tot aan zijn sterven. Fraaie onderwateropnames laten zien hoe het seksleven van de mossel eruit ziet. Daarnaast vertellen verschillende mensen waarom de mossel een belangrijke rol in hun leven speelt.

Uitzending o.a. op dinsdag 9 juni om 21.30 uur

Foto: Remko Schnorr

Goddelijke druiven

Wijn is de liefdesdrank bij uitstek. Een romantisch diner gaat dan ook vergezeld van minstens één goed glas rode wijn . In A Year in Burgundy (David Kennard, 2013) worden zeven wijnmakers uit de befaamde Bourgognestreek in Frankrijk gedurende een jaar gevolgd.

Alle verschillende fases van het wijn maken komen aan bod. Hoewel de wijnboeren zich met ziel en zaligheid overgeven aan hun vak blijkt het maken van goede wijn toch een kwestie van rationele wetenschap.

Uitzending o.a. op zaterdag 6 juni om 20.30 uur

Passie voor sushi

Verscholen in de metro van Tokio ligt een klein restaurant met slechts 10 zitplaatsen. Bezoekers moeten maanden van tevoren reserveren om een plekje te bemachtigen. Het wordt dan ook gerund door de beste sushi-chef ter wereld, Jiro Ono. Het kleine restaurant is het eerste in zijn soort met drie Michelinsterren.

De documentaire Jiro, Dreams of Sushi (David Gelb, 2011) volgt de 85 jarige Ono die er al zijn hele leven van droomt ooit de perfecte sushi te maken. Voor zijn zoons zal het moeilijk worden om zijn passie en vakmanschap te evenaren. Toch zullen zij op een gegeven moment in zijn voetsporen moeten treden.

Uitzending o.a. op donderdag 11 juni om 20.10 uur

Liefde gaat door de maag

In de documentaireserie Liefde gaat door de maag (2005) onderzoekt regisseur Heddy Honigmann de betekenis achter het gelijkluidende spreekwoord. In de aflevering De geur van kerst legt chefkok Carla Kentgens uit dat lekker eten voor haar een soort voorspel is. Ook haar zussen zien goed eten als een stimulans voor hun seksleven. In Liefde als ingrediënt vertelt Joke Vermaak dat ze met het gemis van haar overleden man heeft leren omgaan door zijn lievelingsgerechten te bereiden.

Uitzending o.a. op zondag 7 juni om 22.10 uur

Afrodisiaca

Chefkok Pierre Wind onderzoekt in Grazend Nederland: eten & erotiek (Pierre Wind, 2005) lustopwekkend eten, de zogenaamde afrodisiaca. Wat zijn afrodisiaca en is het werkelijk zo dat je door het eten hiervan zin in seks krijgt? Wind spreekt onder andere met de Spaanse chefkok Regina Lerma Martinez over verleidelijke hapjes. De wetenschap moet antwoord geven op de vraag of afrodisiaca wel echt bestaan.

Uitzending o.a. op maandag 8 juni om 21.40 uur

Het witte goud

Het afrodisiacum onder de paddenstoelen: de truffel. De duurste en lekkerste van alle varianten truffels is de witte truffel. Wetenschappers proberen al jaren deze witte truffel te kweken. Bij de minder kostbare zwarte truffel is dat gelukt maar de witte blijkt tot nu toe niet te evenaren.

Ondertussen loopt de oogst van de delicatesse in de natuur door verschillende omstandigheden sterk terug. Noorderlicht – Het truffelmysterie (Remmelt Lukkien, 2000) bezoekt een truffelonderzoekscentrum en volgt een truffelzoeker en zijn hond bij de zoektocht naar het witte goud.

Uitzending o.a. op maandag 8 juni om 22.05 uur

Smaak van de ziel

Voor chefkok Eric van Loo van sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam is smaak gekoppeld aan de diepste emoties van de mens. Nadat hij het restaurant overnam van zijn voorganger Cees Helder verloor het twee van de drie sterren. Van Loo zet nu alles op alles om de twee Michelinsterren terug te krijgen.

In De smaak van de ziel (Robbert Kiem Hwat So, 2010) vertellen Van Loo en twee andere smaakprofessionals wat smaak volgens hen inhoudt. De documentaire doet een poging om de idee van smaak over te brengen op het scherm.

Uitzending o.a. op woensdag 10 juni om 21.20 uur

Je vindt hier meer informatie over deze themaweek.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.