Redactie
Redactie Inspiratie 29 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Zijn hartige ijssmaken dé nieuwe trend?

We schreven al eerder over de bizarste ijssmaken ter wereld, maar deze variaties lijken daadwerkelijk steeds populairder te worden. Culy neemt deze trend onder de loep.

Tegenwoordig zien we steeds vaker restaurants en ijssalons die meer bijzondere en met name hartige smaken serveren. Zo aten we ooit bij restaurant **Bord’Eau in Amsterdam chocolade-Roquefort-ijs (klinkt raar, is héél lekker) en werd ijssalon Treat Dreams in het Amerikaanse stadje Ferndale wereldberoemd door hun smaak The Sunday Breakfast. Met daarin maple-ijs, wafels, bacon en ahornsiroop.

The sky is the limit

En zo zijn er meer en meer zaakjes die er flink op los experimenteren. Hierbij is the sky the limit en worden de meest exquise of anderzijds juist basale ingrediënten omgetoverd tot een prachtige coupe, of ter begeleiding van een hoofdingrediënt in een gerecht.

Twee smaken die we inmiddels al talloze keren voorbij hebben zien komen (sommigen beter uitgevoerd dan anderen, overigens), zijn mosterd en wasabi. Beiden combineren erg goed met (rauwe) zalm en zorgen niet alleen voor extra smaak, maar met name ook een andere sensatie in je mond. Juist doordat het zo zacht en koud is, kan het de perfecte begeleider zijn.

Maar ook meer en meer aparte (en met name hartige) ingrediënten worden gebruikt, bijvoorbeeld bacon, rode-peper, oester, chorizo en zelfs foie gras. Dit is overigens niet héél nieuw: al jarenlang wordt ermee geëxperimenteerd, alleen zien we het de laatste tijd bij een toenemend aantal zaken voorbij komen.

Bron: Flickr

Out of the box met de juiste techniek

Wij zijn van mening dat het gebruik van ijs een echte toevoeging kan zijn voor een gerecht, met name door de verandering van de combinatie van structuren binnen een gerecht. Wel lijkt het alsof er ook steeds meer wordt geëxperimenteerd om maar te laten zien dat men creatief is, out of the box durft te denken en het geheel er een stuk spectaculairder te doen lijken. En het zijn juist de consumenten die hier gretig op in gaan.

Het gevaar hierbij is echter dat ijs maken een echte kunst is. Niet iedereen kan dit en het kost over het algemeen aardig wat training, techniek en kennis om ijs te maken dat niet té koud is, maar wel mooi zacht van structuur, de smaak goed overbrengt en bovenal geen ijskristallen bevat.

Experimenteren met ijs is ontzettend leuk, maar het moet wel op de juiste manier gedaan worden en bovenal: lekker blijven.

Bron: Flickr

Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten via Facebook of Twitter.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.