Is zeeduivel eten iets voor jou? Dé vis van het jaar eet je het beste op deze manier
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we even moest even knipperen toen we hoorden dat onze zuiderburen de zeeduivel tot vis van het jaar hebben uitgeroepen. Niet omdat het geen lekkere vis is, integendeel. Zeeduivel is een culinaire topper, maar thuis bereiden doen maar weinig mensen. Waar je allemaal op moet letten als je deze lelijkerd ophaalt in de viswinkel, leggen we je graag uit.
Zeeduivel staat ook wel op de menukaart als monkfish of lotte en in de viswinkel wordt ‘ie vaak alleen aan de staart verkocht. Dat stuk is stevig, bijna vlezig, met een milde smaak die veel chefs omarmd hebben.
In volle glorie oogt hij als een filmmonster dat rechtstreeks uit Finding Nemo is komen zwemmen, maar in de pan is het een droom van een product.
Waar komt de zeeduivel vandaan?
De zeeduivel leeft op de bodem van de Noordzee, de Noorse Zee en langs de Atlantische kusten van Europa. Je vindt ‘m daarnaast ook in de Middellandse Zee en verder zuidwaarts richting West Afrika.
Het beestje graaft zich graag in, wacht geduldig en lokt zijn prooi met het beroemde kleine hengeltje op zijn kop.
Misschien at je hem eerder in een Provençaalse stoof met tomaat en knoflook, in een Indiase curry met kokos of strak bereid met beurre blanc.
Overal waar je stevige vis nodig hebt die niet uiteenvalt, kun je zeeduivel eten met vertrouwen.
@nick.digiovanni scariest fish in the sea #HalloweenLook #spookytreats #monkfish #masterchef
Opvallend uiterlijk
Dat uiterlijk verdient wat aandacht. Want hoewel we een boek liever niet op zijn kaft beoordelen, is de zeeduivel een verrassende verschijning.
Hij heeft een brede kop, een enorme bek, kleine oogjes en een soort hengel die wiebelt als aas. De naam komt dus niet uit de lucht vallen. Achter die kop zit de staart waar de meesten van ons mee thuiskomen.
Die fileer je schoon tot medaillons die mooi egaal garen en hun vorm houden, ook als je ze stevig aanbakt.
Wat kun je maken met zeeduivel?
Wat je ermee kunt maken, is precies waarom we zo enthousiast zijn. Snijd de staart in gelijke stukken en verwijder het dikke vlies, anders trekt het vlees krom.
Zout de medaillons alvast of geef ze een korte pekel voor extra sappigheid. Bak ze goudbruin en zet ze daarna even in de oven. Stoof ze bijvoorbeeld met saffraan en venkel, laat ze zacht meekoken in een geurige curry of grill ze buiten en strijk er citroenboter over.
De structuur kan veel hebben, dus een stevige marinade met miso, citroen en olijfolie werkt uitstekend. Bereiden in de oven is ook gemakkelijk. Serveer de zeeduivel dan met romescosaus en geblakerde prei.
O, en zoals altijd: de graten en kop geven een prachtige bouillon, niet weggooien dus.
Is zeeduivel eten duurzaam?
Dan de vraag hoe je zeeduivel eten, kunt koppelen aan een schoon geweten. Niet elke herkomst en vangst is even verantwoord.
Let op keurmerken zoals MSC, vraag je visboer naar de herkomst en de methode, kies voor gezonde bestanden en vermijd te kleine dieren. Zo maak je een keuze die klopt.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FZeeduivelfilet.jpeg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FZeeduivel-vers.jpeg)