Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Hoera: nu ook witte chocolade van Tony’s Chocolonely!

De limited edition reep wit-wortel-walnoot was al een voorproefje: Tony’s maakt nu witte chocolade! Vanaf nu ligt er een witte reep vast in de schappen en dat niet alleen… publieksfavoriet wit-framboos-knettersuiker is weer terug en zit nu in het vaste assortiment van Tony’s.

Er werd gesmeekt en gesmeekt, maar Tony’s kon tot nog toe nog geen witte chocoladereep in het assortiment beloven. Waarom niet? Omdat witte chocolade nog niet kon worden gemaakt volgens Tony’s maatstaven.

Dat wil zeggen: van cacaobonen die volledig traceerbaar zijn, dus waarvan bekend is bij welke boer ze vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn verkregen. Tony’s strijdt al jaren voor slaafvrije chocolade.

Een stukje witte chocolade met een goed verhaal eten

Tony's Chocolonely wit framboos knettersuiker

Hoe zit dat dan?

Als je chocolade wilt maken, heb je in ieder geval twee ingrediënten nodig: cacaomassa en cacaoboter. In pure chocolade gaat véél cacaomassa en een beetje cacaoboter, in melkchocolade minder cacaomassa en meer cacaoboter en in witte chocolade enkel cacaoboter.

Voor beide ingrediënten heb je een aparte partij cacaobonen nodig. De massa wordt gemaakt door de bonen te roosteren en te vermalen tot cacaomassa. Van de andere bonen wordt cacaoboter gemaakt, door uit de massa het vet te persen. De vloeibare olie die je overhoudt, is de cacaoboter die in je reep gaat.


Cacaoboter traceerbaar verwerken is best lastig. Daarvoor heeft de chocoladefabriek waarmee Tony’s samenwerkt een grote investering moeten doen: er werd een nieuwe tank geplaatst, speciaal voor Tony’s cacaoboter. Daarnaast moesten de productielijnen worden aangepast waardoor de cacaoboter aan de chocolade wordt toegevoegd.

Ook moest Tony’s nieuwe partnercoöperaties vinden in West-Afrika, die hen grote hoeveelheden traceerbare cacaobonen konden leveren, zowel voor de cacaomassa als de cacaoboter. Die coöperaties zorgen dat de cacaoboeren op de plantages in Afrika een fair trade – dus een eerlijke deal – krijgen voor hun bonen.

Tony's Chocolonely wit framboos knettersuiker

Yes: witte chocolade van Tony’s!

De cacaoboter die in de chocolade van Tony’s ging, was nog niet volledig traceerbaar en daarom was er nog geen witte chocolade. Maar nu dus wel! Tony’s gebruikt voor de cacaoboter cacaobonen die afkomstig zijn vanuit Ivoorkust. En daarmee kan nu dan ook die witte reep worden gemaakt van volledig traceerbare boontjes.

In de winkel kun je nu dus ein-de-lijk een witte reep Tony’s kopen en ook de reep wit framboos knettersuiker. Happy days!

Tony's chocolonely witte chocolade

Zo wordt je Tony’s reep gemaakt

Wil je weten hoe de repen van Tony’s Chocolonely worden gemaakt? Culy mocht met Tony’s mee op excursie naar de chocoladefabriek en zag het met eigen ogen. Lees het verslag binnenkort op Culy.nl.

Tony's Chocolonely fabriek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.