Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom wild een betere optie is (en probeer ook eens deze stukken)

Minderen met vlees en vaker groenten op je bord: je hoeft geen milieuwetenschapper te zijn om te weten dat dat de wereld een duwtje de goede kant opgeeft. Eet je dan toch vlees, dan is het niet meer dan fair om bewust te kiezen voor een mooi stuk… Wild bijvoorbeeld.

Daarom is wild een betere optie

Dat iedereen dagelijks wild moet eten, gaan we niet promoten; dat wild een betere optie is ten opzichte van kweekvlees wel. Dat zit zo: wild wordt zó uit de natuur geschoten en voorafgaand daaraan komt de mens er in principe niet tussen.

Wild heeft dus een natuurlijk dieet gekend, met een natuurlijke hoeveelheid lichaamsbeweging – in tegenstelling tot kweekvlees waarbij antibiotica of krachtvoer volop worden ingezet. Dat de natuurlijke voeding van wild (besjes, naalden, zaden, vruchten…) zich niet alleen vertaalt in een betere smaak maar ook nog eens gezonder is, spreekt voor zich. Bovendien heeft wild uit de natuur natuurlijk ook een veel beter leven gekend dan zijn gekweekte tegenhanger.

Echt wild versus kweekwild

We maken hierbij wel meteen een kanttekening: naast de hierboven omschreven situatie is er tegenwoordig ook kweekwild op de markt. Laat je daarin niet misleiden: dit komt vaak uit een ver buitenland en veel wilds is daar niet aan.

De hierboven omschreven voordelen van wild worden daarmee compleet tenietgedaan. Wil je zeker zijn dat je vlees koopt van dieren die ook écht in de wilde natuur hebben geleefd, doe dan even je research en ga op zoek naar leveranciers die het wild uit de vrije natuur halen en niets anders. De webshop Wild van Wild verzekert je dat bijvoorbeeld, maar ga ook vooral met je slager in gesprek.

Wild van Wild boodschappenpakket
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Probeer ook eens deze stukken

Wil je met de feestdagen in het vooruitzicht een mooi en eerlijk stukje wild vlees op je bord? Denk naast de hardlopers onder wild (zoals herten- of reebiefstuk) ook eens aan minder gebruikelijke stukken:

  • Rollade of sukade van het hert. Lindenhoff heeft bijvoorbeeld een goed recept voor hertenrollade.
  • Hazenrugfilet: het mooiste deel van de wilde haas, lekker met rodewijnsaus, paddenstoelen en aardappelpuree.
  • Fazant: fazanten voeden zich met kruiden en besjes en dat vertaalt zich in een kruidig stukje fazantvlees. Gebraden fazant is lékker!
  • Wilde duif: laat je niet afschrikken door het idee. Duif is lekker, heeft een verfijnde smaak en is uitzonderlijk mals. Lekker met een cranberrysalade, voor kerst bijvoorbeeld.
Kraai bij Pianeta Terra
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De lekkerste recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.