Waarom gesmolten ijs het magische ingrediënt voor de beste wentelteefjes is
Met gesmolten roomijs maak je niet alleen de snelste, maar ook de béste wentelteefjes. En yes: dat is inderdaad de tip van je leven. Da’s meteen goed nieuws voor iedereen die cosy season omarmt en uitgebreide ontbijtjes daar onderdeel van laat zijn, én voor iedereen met een onbestemd restje ijs in de vriezer.
De theorie erachter
Het behoort tot je parate kennis of niet, maar roomijs is vaak bevroren custard. Met custard bedoelen we een mengsel van eieren, melk (of room) en suiker dat gaat indikken door het op een specifieke manier te verwarmen.
Je weet wel: het is exact het proces waarmee je crème brûlée, eggnog of banketbakkersroom maakt. De truc bestaat er steeds in om de ingrediënten langzaam te verwarmen en constant te roeren. De eieren gaan dan niet stollen tot sliertjes roerei maar blenden zich tot een dikke, fluweelzachte crème. Custard dus! En dat is dus ook exact hoe roomijs haar smeuïgheid krijgt, alvorens het de vriezer ingaat.
Omgekeerde custard
Nu goed, waarom we dan bij ijs uitkomen in de context van wentelteefjes? Wie even omgekeerd redeneert, snapt: door ijs te laten smelten ontstaat in een mum van tijd een snelle custard. Eentje waarbij er geen pan aan te pas komt, en eentje waarbij je de temperatuur voor geen seconde moet monitoren.
Dat hebben we niet zelf uitgevonden, maar werd al langer bewezen door recepten als makkelijke crème brûlée met maar drie ingrediënten en de simpelste cake ter wereld (ook weer met roomijs dus). Ook de Britse Nadiya Hussain is fan van de shortcut, zij gebruikt de techniek bijvoorbeeld voor een verrukkelijke croissant ice cream pudding.
IJs en wentelteefjes: een logisch huwelijk
Dat dus ook wentelteefjes vrolijk worden van gesmolten roomijs is daarvan een logische afgeleide. Immers: gesmolten ijs bevat van nature een geschikte verhouding tussen room, ei en suiker. Voor het mengsel waarin je het brood gaat dopen hoef jij dus niks meer af te meten; laat simpelweg het ijs smelten (in de magnetron of een nachtje in de koelkast) en gebruik dit als je beslag.
Bovendien bevat custard (ijs dus) van nature uit meer eigeel dan je standaardmengsel. Het resultaat? Een volle, rijkere smaak. In roomijs zit bovendien standaard genoeg suiker om je wentelteefjes te voorzien van een gekarameliseerd laagje na het bakken. En voor de vanillepuntjes die in ijs aanwezig zijn hoef jij geen kostbare vanillepeul leeg te schrapen.
Zonde van dat smeuïge ijs? Misschien een beetje. Gebruik daarom niet je premiumexemplaar maar zet er met gerust hart een goedkoper doosje voor in.
Onze populairste artikelen van deze week:
- 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
- Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
- Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F11%2Ftest_19_culy-homemade-wentelteefjes-van-suikerbrood.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F04%2F2_wentelteefjes_rabarber.jpg)