Zwevezeelse Florentines zijn de koekjes die je áltijd mee moet nemen uit West-Vlaanderen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fzwevezeelse-florentines-koekjes.jpeg)
Zeg je Florentines, dan denk je misschien aan dat ene koekje van vroeger, met een beetje chocola, een beetje noot en vooral heel erg lekker. Maar de variant uit het Belgische Zwevezele? Die steelt pas écht de show. Krokant, karamellig, een tikkie decadent en met een verhaal dat net zo charmant is als de naam zelf. Zwevezeelse Florentine moet je proeven!
Wat zijn Zwevezeelse Florentines?
Deze juweeltjes van koek worden al generatieslang met de hand gemaakt in het West-Vlaamse dorpje Zwevezele. En dat proef je.
Waar de klassieke florentine vaak bestaat uit een mengsel van amandelen en chocolade, bestaat de Zwevezeelse Florentine versie uit een krokante koekbodem die wordt bedekt met gekarameliseerde amandelen, een smeuïge botercrème en een heerlijke dip in witte chocolade. Het resultaat: een florentine die kraakt, smelt én verslavend lekker is.
Waarom je dit koekje geproefd moet hebben
Er zijn koekjes die lekker zijn bij de thee. Er zijn koekjes die je met moeite één keer proeft. En dan zijn er koekjes die zó goed zijn, dat je ze het liefst 24/7 in je koektrommel zou willen hebben. Je raadt het al: Zwevezeelse Florentines vallen in die laatste categorie.
Wat deze koekjes zo onweerstaanbaar maakt, is de combinatie van texturen én smaken. Het krokante van de amandelen en de bodem, het romige van de botercrème en het zoet van witte chocolade. Alles klopt. Het zijn koekjes die net zo goed thuis horen op een chique high tea als op een lazy zondagmiddag met een grote mok koffie.
@gwenvanpoorten Thank me later
Zo zijn ze ontstaan
De oorsprong van de Zwevezeelse florentine ligt in – jawel – Zwevezele, een charmant dorpje in West-Vlaanderen. Daar ontstond het koekje begin jaren 80 in de bakkerij van Danny Steenhuyse, die simpelweg iets bijzonders wilde maken voor zijn klanten. Een koekje met karakter, zeg maar. En dat is gelukt: de combinatie van krokant, romig én chocolade maakte het al snel een absolute publiekslieveling.
Zó populair zelfs, dat de bakker het al snel niet meer in z’n eentje aankon. Inmiddels runt zijn zoon de bakkerij en vliegen de Florentines daar wekelijks met duizenden tegelijk over de toonbank.
Tegenwoordig kun je de Zwevezeelse Florentine ook al op meerdere plaatsen afhalen of bestellen. Toch blijven ze nog enigszins onder de radar – en dat maakt ze stiekem extra leuk om zelf te ontdekken (en uit te delen aan je beste vrienden).
En alsof dat nog niet chic genoeg klinkt: ook het Belgische koningshuis is schijnbaar groot fan. Wat begon als een lokale lekkernij is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal icoon. Het is zelfs erkend als een officieel West-Vlaams streekproduct. En als je het ons vraagt: volkomen terecht.
Waar kun je ze kopen?
De originele bakkerij van Danny Steenhuyse is na jaren van succes helaas gesloten – niet omdat het moest, maar omdat hij graag met pensioen wilde – maar op verschillende plaatsen, en bij verschillende webshops kun je de Zwevezeelse Florentines nog altijd halen:
@picnic_pleasures Ik ben van de streek, maar toch was het heel lang geleden dat ik nog eens #zwevezeelseflorentines at. Dankzij @Veggilaine | Ghislaine @Gwen van Poorten moest ik ze gewoon weer eens hebben😀 #zwevezele #florentines #streekproduct #westvlaams #CapCut
Koekje bij de thee:
- Wortelscones met gesuikerde wortel en roomkaas Onweerstaanbaar lekker!
- Zo maak je de beroemde biscuits uit Ted Lasso Ook leuk om cadeau te doen.
- Zó leuk om te doen! Zelf stroopkoeken maken