Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen speculaas en speculoos?

Er zijn een heleboel mooie etenswaren die de herfst ons brengt, maar speculaas staat misschien nog wel op nummer één. Ja, we weten dat het het hele jaar te koop is, maar de echte ervaring komt pas wanneer het buiten koud en guur is – en de speculaas bij voorkeur in de vorm van kruidnoten is gebakken (al sinds eind augustus #sorrynotsorry). Degene die speculoos, speculaas voor op brood bedacht, zou volgens ons dan ook een award moeten krijgen.

Maar eh, speculaas voor op brood? Is speculoospasta dat eigenlijk wel? We gingen op onderzoek uit.

Afbeelding van speculoos 1
Bron: Unsplash

Speculaas vs. speculoos

Het korte antwoord op ‘is speculoos hetzelfde als speculaas?’ is: nee.

Voor het lange antwoord moeten we terug naar ruim een eeuw geleden, toen Nederland nog koloniën had. Daar konden we goedkoop specerijen vandaan halen, waar we koek- en speculaaskruiden van konden mixen (alleen noemden we het toen nog niet zo). Deze mix bestond en bestaat doorgaans uit kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper.

In België waren die specerijen echter helemaal niet zo goedkoop – maar toch wilden ze iets maken wat lijkt op speculaas. Ze vonden een manier om dat zónder specerijen te doen, door kandijstroop te gebruiken. Men beweert dan ook dat de ‘loos’ in de goedkopere speculoos van specerijloos (zonder specerijen) komt.

Herfstig lekkere chocoladetaart met speculoos

Speculooskoekjes

Dat is nu trouwens nog steeds terug te zien in de ingrediënten. Lotus speculooskoekjes bestaan bijvoorbeeld uit tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, kandijstroop, rijsmiddel, sojabloem, zout en kaneel – geen echte speculaaskruiden.

AH bakkersspeculaas wordt daarentegen gemaakt van tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, rijsmiddel, disosfaat, speculaaskruiden, zout en invertsuikerstroop. Geen kandijstroop, wél speculaaskruiden. (En inmiddels niet meer duurder dan de speculoos, maar vroeger dus wel.)

Afbeelding van speculoos 2
Bron: Unsplash

Maar wat is speculoospasta dan?

Net als speculoos wordt speculoospasta gemaakt zonder speculaaskruiden, maar vaak met kandijstroop en kaneel. Daardoor heeft het meer een gekarameliseerde smaak dan een kruidige – en dat is natuurlijk fantastisch op brood.

Move over broodje kaas: dit is het favoriete broodbeleg van de Culy-redactie

Ondanks dat we met zowel speculaasjes als speculoospasta maar al te graag ons bammetje beleggen, is er dus wel degelijk een verschil. Speculaas bevat kruiden die je in speculoos niet vindt, maar speculoos smaakt weer wat zoeter. Net wat je lekker vindt!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.