Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 1 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Alles over pansotti: gevulde pasta met een dik buikje

Pansotti (of pansoti) is een gevulde pastasoort, afkomstig uit de Italiaanse Rivièra. De deegkussentjes hebben wel wat weg van ravioli en worden gevuld met de meest uiteenlopende vullingen.

Dik buikje

Pansotti zijn er in verschillende vormen, maar de meest voorkomende is een driehoekje met gekartelde randjes. Soms hebben ze ook een dik buikje, zoals tortellini of tortelloni; daarom is de naam ook afgeleid van het Italiaanse woord voor ‘dikbuikige’. Ook dan hebben ze altijd een driehoekig flapje.

Je eet de pasta met een walnotensaus, wat boter of geraspte Parmezaanse kaas.

pansotti

Traditionele pansotti

Traditioneel worden pansotti gevuld met prescinsêua – een lokale kaas die het midden houdt tussen ricotta en zure room – en een kruidenmengsel dat de wat ingewikkelde naam prebuggiun draagt. Dat is een mix van wilde kruiden, die Italiaanse boeren vinden door te wildplukken. Maar snijbiet en spinazie zijn populaire alternatieven.

Wat je in ieder geval nooit in traditionele pansotti zult aantreffen, is vlees. Dat hebben de Italianen ooit bepaald. En daarmee basta.

pansotti

Met Tony’s Chocolonely

Bijzonder: bij restaurant De Bajes in Amsterdam staat een zoete pansotti op de kaart met – hou je vast – ricotta, sinaasappelboter, chocoladeschaafsel van Tony’s Chocolonely puur-amandel-zeezout, witlof en kroepoek van rozenwater. We weten het: het klinkt absurd. En we willen het absoluut eten.

Zelf maken

Maar je kunt ze natuurlijk ook zélf maken. Wel zo leuk. Zo heeft Janny van der Heijden een heel mooi recept voor de deegkussentjes, gevuld met ricotta, spinazie, lente-uitjes, peterselie en parmezaanse kaas.

Zij gebruikt kant-en-klaar pastadeeg. Ben je in een stoere bui en wil je het deeg ook zelf maken, dan is dit recept van A Small Kitchen in Genoa een handige. Gebruik er een pastamachine bij.

De walnotensaus kijk je af van Nigella Lawson. Of serveer je pasta met wat gesmolten boter en wat verse kruiden on top.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.