Wat eten we vandaag: 20 smakelijke gerechten voor elke doordeweekse dag

Hoe veel we ook van eten (en koken) houden, soms is de inspiratie ver te zoeken en stellen we onszelf regelmatig de vraag “wat eten we vandaag?”. Laat staan op een gewone doordeweekse dag wanneer we niet al te veel tijd hebben om snel een lekker maaltje op tafel te zetten. Daarom: 20 smakelijke gerechten voor elke doordeweekse dag.

Klik op de afbeeldingen voor het bijbehorende recept. 

Wat eten we vandaag?

1. Simpele caprese plaattaart

Supersimpel, onwijs lekker en in een handomdraai gemaakt. Varieer naar hartelust met de ingrediënten en je hebt binnen no time een maaltje op tafel. Lekker met een simpele salade of gegrilde groenten.

Caprese plaattaart

2. Noodlesalade met warmgerookte zalm

Sinds een tijdje verkoopt Albert Heijn warmgerookte zalm; mooi van smaak, voedzaam en ideaal voor bij bijvoorbeeld deze noodlesalade.

Noodlesalade met warmgerookte zalm2

3. Pasta met doperwtjes, buffelmozzarella en pancetta

Hoe je je ook voelt, een goed bord pasta doet wonderen! Deze pasta met doperwtjes, buffelmozzarella & pancetta maakt je sowieso blij. Eet je liever geen vlees? Vervang dan de pancetta door zongedroogde tomaatjes.

Wat eten we vandaag

4. Quinoasalade met gegrilde groenten, granaatappelpitjes en feta

Haal het liefst ‘echte’ feta bij de Midden-Oosterse supermarkt en je hebt een heerlijk zomers gerecht. Pluspunt: maak een flinke portie zodat je de restjes de volgende dag als lunch kunt eten.

Quinoasalade

5. Mexicaanse gehaktschotel met guacamole en crème fraîche

Makkelijker wordt het bijna niet en everybody loves guacamole! Een echte allemansvriend dus, die je eventueel kunt aanvullen met bijvoorbeeld mais en kidneybonen.

KMA Mexicaanse gehaktschotel

6. Melanzane alla Parmigiana met een twist

Héél snel staat het niet op tafel, maar je hoeft amper iets te doen voor dit goddelijke gerecht. Ook fijn: je kunt het makkelijk een paar dagen van tevoren maken. Lekker met goed brood en een simpele groene salade.

Melanzane0003

7. Tagliatelle met Italiaanse worst en gekaramelliseerde tomaten

Wat eten we vandaag? De beste pasta ooit! 1, 2, 3… smullen maar!

Tagliatelle met worst en gekarameliseerde tomaten

8. One pot pasta: spaghetti met tomatensaus in één pan

Dit is dus een pastagerecht waar je maar één pan voor nodig hebt. Je kookt de pasta dus samen met de saus; geen losse pan met kookwater nodig. Met dank aan Martha Stewart voor dit geniale recept!

9. Homemade Quarter Pounders met guacamole

Wat is er nu lekkerder dan een flinke burger na een lange dag werken?

quarter-pounders-met-zelfgemaakte-guacamole

10. Snelle kip teriyaki met véél groenten uit de oven

Deze snelle kip teriyaki is binnen een mum van tijd klaar. Met dank aan je bakplaat. Daarop bak je kippendijen en héél veel groenten binnen een half uur gaar. Allemaal in een goddelijke homemade teriyakisaus.

snelle kip teriyaki

11. Gebakken zalm met zomergroenten en honing-mosterdsaus

Een heerlijk zomermaaltje: gebakken zalm met zomergroenten en honing-mosterdsaus. En dit gerecht staat in een mum van tijd op tafel!

gebakken zalm met zomergroenten en honing-mosterdsaus

12. Snelle enchiladas met kip in tomatensaus

Deze enchiladas zijn zó lekker dat je ze tot de laatste kruimel opeet. Het geheim zit ‘m in de vulling van gegrilde kip en een goddelijke tomatensaus met koriander, chipotle en komijn.

enchiladas

13. Taco’s met zalm en avocado-mangosalsa

We hadden zo’n zin in avocado-mangosalsa en dachten: waar zullen we die eens mee combineren? Het werd zalm. Toen kwamen de taco’s erbij. En toen de limoenmayonaise. Het werd een gerecht om je vingers bij af te likken.

avocado-mangosalsa

14. Pizza caprese met een courgettebodem

Wat eten we vandaag? Een pizza caprese – met tomaat, mozzarella en basilicum – is altijd goed! Je maakt ‘m extra spannend door een bijzondere pizzabodem te gebruiken, bijvoorbeeld met courgette erin.

15. Salade van parelcouscous met bacon & munt

Deze salade van parelcouscous met bacon & munt lijkt eigenlijk een beetje op een pastasalade. Maar dan lekker fris, dankzij de verse kruiden, de komkommer en de citroen. Je eet ‘m koud of lauwwarm. Ideaal bij warm weer, maar ook zéker zo lekker in de winter!

parelcouscous met bacon

16. Chinese nasi met kip, spek & groente

Deze Chinese nasi, geïnspireerd op een recept van The Dumpling Sisters, is al een tijdlang een van onze favoriete maaltijden voor doordeweeks. Maak ‘m met de restjes uit je groentela of wat je dan ook maar lekker vindt.

Chinese nasi

17. Cheeseburger & frietjes, allemaal uit de oven

Kun je aan niets anders meer denken dan een burger en frietjes? Deze cheeseburger & frietjes maak je supersnel, allemaal in de oven. Ideaal!

cheeseburger & frietjes

18. Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Een kleurrijk, vegetarisch recept voor doordeweeks: maak een falafel bowl. Het leuke aan het idee van een falafel bowl, is dat je ‘m natuurlijk kunt vullen met wat je dan ook maar lekker vindt. Bovendien is het de ideale manier om kliekjes op te maken.

falafel bowl

19. Zweedse gehaktballetjes (zoals die van Ikea!)

De Zweedse gehaktballetjes (pardon, köttbullar…) van Ikea zijn een guilty pleasure voor velen. Nog lekkerder: maak ze zelf. Serveer met wat aardappelpuree en gestoomde sperzieboontjes. Ze zijn ook lekker met wat bulgur of couscous en wat tafelzuur.

Zweedse balletjes

20. Gnocchi caprese met burrata

Dit vindt iedereen lekker en het is sneller dan snel: gnocchi caprese met burrata. Met lekkere zoete kerstomaatjes.

gnocchi caprese