Redactie
Redactie Inspiratie 26 nov 2014
Leestijd: 5 minuten

Video report: inspirerende kaas- en wijnproeverij van Kaas.nl

Kaas en wijn, dat zijn goede vrienden. Maar hoe combineer je ze perfect? En bestaat er een wijn die bij álle kazen lekker smaakt? Wij ontdekten het tijdens een inspirerende kaas- en wijnproeverij van Kaas.nl in Stadshotel Van Rossum te Woerden.

In de video zie je wijnkenner Harold Hamersma en ‘kaasprofessor’ Bernhard Veldhuyzen voorbij komen. Omdat we ons kunnen voorstellen dat het allemaal nogal snel ging, zetten we graag de 5 mooiste kaas-wijncombinaties die we deze dag hebben geproefd op een rijtje:

Jong belegen Noord-Hollandse Gouda

Deze romig milde echte Noord Hollandse Gouda kaas is twee weken langer gerijpt dan jonge kaas. Daarom is de smaak iets intenser dan die van jonge kaas.

Wijnadvies: een droomkaas voor heel veel rood. Van voordelig (de blend cabernet en merlot) tot heel kostbaar (de grand crus classés uit Bordeaux). En ook Côtes du Roussillon uit het zuiden (druiven: syrah en mourvèdre) en Côtes du Rhône (syrah en grenache) blieven graag een blokje. In Italië vormt Chianti Classico (sangiovese) een klassieke combinatie met het Goudse goud. En in Spanje doen Rioja en Ribera del Duero (beide tempranillo) graag deze Gouda kaas aan.

Rioja Crianza Ontañon
Domaine Saint-Martin Rouge Côtes du Rhône

Overjarige Noord-Hollandse Gouda

Noord Hollandse overjarig is een Noord Hollandse Gouda kaas die dankzij de rijping van meer dan een jaar een volle, pikante smaak heeft. Toch blijft de kaas romig.

Wijnadvies: uit het Spaanse Rioja en Ribera del Duero nemen we een Reserva of een Gran Reserva. Zachter, zwoeler en met een zoetje dankzij het contact met eikenhout: 18 tot 24 maanden. Ook La Mancha en Valdepeñas voorzien in dergelijke uitvoeringen. In Frankrijk belanden we in de ‘hogere’ regionen van de Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Crozes-Hermitage, Lirac, St. Joseph en Gigondas. Ook hier, het rijpe, het zoete van hout plus in veel gevallen het pepertje van de syrahdruif. We gaan naar Italië voor nebbiolo uit de noordelijke Piemonte. Deze biedt rood waarvan de ‘frisse’ zuren het ziltige van de kaas pareren en een bruggetje slaan met de fijne zuren in de kaas. Jonge Nebbiolo d’Alba of voor de gefortuneerde kaasliefhebbers Barbaresco of Barolo.

Tabali Syrah Reserva, Chili
Barbadillo Amontillado Sherry

Boeren Leidse extra belegen

Dit is een eeuwenoude magere boerenkaas die door VOC-schepen meegenomen kon worden dankzij het lagere vetpercentage. Doordat de afgeroomde rauwe koemelk zoveel smaak heeft en de toevoeging van komijn is de Boeren Leidse zo rijk aan smaak. De textuur is wat stevig en “breekbaar”.

Wijnadvies: Fijn met komijn: zowel wit als rood. En bij jong en oud. Vanwege de aansluiting met het kruidige (wurzige) van de gebruikte komijnenzaadjes in de kaas erg spannend met Elzasser Gewurztraminer, Pinot Gris of Grauburgunder, het alias van de druif in Duitsland. Roodliefhebbers doen Italië aan, en dan wel het diepe zuiden waar de Primitivo behaaglijk, zacht-zoet, kruidig en krachtig rood biedt.

Cantine Rosa del Golfo 2011, Primitivo, Salento
Jean Rosen 2013 Gewurztraminer

Amaltura Hollandse geitenkaas Special Old

De oorsprong van Amaltura Special Old ligt diep in het Brabantse land. Deze bijzondere geitenkaas is tot in perfectie gerijpt. Robuust en krachtig, maar met zachte ondertoon; een geitenkaas vol Brabants karakter.

Wijnadvies: voor geitenkaas kan het niet wit genoeg zijn. Chenin blanc – bij voorkeur uit de Loire – bij een oudere en steviger geit. Maar uitstapjes naar ander wit uit andere landen kan ook: Oostenrijkse Grüner Veltliner, Italiaanse Soave, Pinot Bianco en Vermentino en Spaanse Rueda blieven zowel jong als oud. En wordt het allemaal te veel, te fijnmazig, te ver achter de komma? Neem dan droge Champagne: dat smaakt bij bijna alle kazen. Of ze nu de geit, de koe of het schaap als oorsprong hebben!

Jean Baptiste Adam 2012 Pinot Gris Reserve
Champagne Michel Forget

Chabichou du Poitou

Dit trommelvormige kaasje, dat ‘geitje’ heet in het dialect van het noordelijke Loire-gebied, kun je het beste in de zomer en vroege herfst kopen. De Chabichou wordt met de hand gemaakt van rauwe melk op de boerderijen van Poitou, maar deze boerenversie is zelfs in Frankrijk moeilijk te vinden. Chabichou heeft een natuurlijke, beige korst, die tijdens het rijpen soms wat blauwig wordt. De jonge, witte binnenkant is stevig en taai, maar wordt later vochtig en bijna smeerbaar. Naarmate de kaas ouder wordt, gaat de smaak van mild en zoet over in nootachtig en pikant.

Wijnadvies: Chenin Blanc met aardig wat zoet en vulling is prima bij deze speciale geitenkaas. Ook Sauvignon Blanc uit de Loire doen goed hun best. Maar opvallend goed smaakte juist zoet bij deze Poitou. Ook weer van Sauvignon Blanc. Maar dan wel Late Harvest. Van superrijpe druiven. En nota bene uit Chili waar de toonaangevende wijnproducent Eduardo Chadwick voor Plus Supermarkten El Descanso maakt. Heerlijk, en niet al te kostbaar. En de droge Champagne smaakt ook heerlijk bij Chabichou!

El Descanso Reserva Late harvest Sauvignon Blanc (Chili)
Champagne Michel Forget

 

Er zijn naast deze vijf natuurlijk nog veel meer ideale wijn-kaas-combi’s. Kijk daarvoor op Kaas.nl

Over Kaas.nl

Kaas.nl is niet alleen één van de tofste webadressen in Nederland, het is ook hét online platform waar kaasliefhebbers terecht kunnen voor alles rondom kaas. Naast nuttige informatie over kaas van eigen bodem en over de grens, biedt Kaas.nl heerlijke recepten en handige tips. Denk: voorbeelden van overheerlijke kaasplankjes, de lekkerste kaashapjes en ideale kaas-wijncombinaties. Het bedrijf achter de website is Zijerveld; zij hebben al ruim een eeuw ervaring in kaas.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.