Redactie
Redactie Inspiratie 4 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Een verse kokosnoot openen zonder gevaar voor eigen leven: zo doe je dat

Door de tropische temperaturen van de afgelopen tijd waan je je gemakkelijk op een eilandje. De boterham met kaas maakt plaats voor mango’s, ananassen en kokosnoten. Die laatste openmaken is toch wel een dingetje, maar met deze tips kom je er wel!

Als je de film Cast Away kent met Tom Hanks herinner je vast de scene waarin hij met een steen een kokosnoot probeert te openen en de steen vervolgens breekt. We gaan er dan ook niet omheen draaien, het is niet zo gemakkelijk als een appeltje schillen, maar het is zeker geen onmogelijke opgave.

kokosnoot openen
Lucija Ros

Vers kokoswater

Wil je het water uit de kokosnoot gebruiken? Vers kokoswater is superlekker!

Zo doe je dat: prik de gaatjes aan de bovenkant van de kokosnoot door met de spijker en hamer. Het water kan je opdrinken of gebruiken voor in je smoothie. De smakelijke dorstlesser is ook erg goed na het sporten. De vrucht is rijk aan ijzer, magnesium, vitamine b en c en dus goed voor de spieren.

Kokoswater

Kokosnoot open u

In het Caribisch gebied slaan de straatverkopers met een groot hakmes gemakkelijk de vrucht openen, maar laten wij dat thuis vooral niet proberen!  Wat dan wel? Een hamer en een lange spijker of schroevendraaier, no joke!

Zorg dat de kokosnoot op een stevige ondergrond ligt. Ter bescherming kun je gebruik maken van een handdoek. Sla de kokosnoot in het midden met de hamer een paar keer rond. Je mag flink wat kracht gebruiken: een leuke manier om opgekropte woede los te laten. That’s it! De kokosnoot zal in het midden openbreken.

Kokosvlees

Wil je vervolgens het vruchtvlees opeten, maar liever geen gedoe met uitlepelen? Zet de vrucht dan voor 10 minuten in een voorverwarmde over van 400 graden.

Je kan daarna gemakkelijk het vruchtvlees eruit eten of het fijnmalen voor andere gerechten. En de harde schil kan je gebruiken als vrolijk kommetje voor je smoothie bowl.

kokosnoot open
Max Lakutin

Hoe zoek je de juiste kokosnoot uit?

Er zijn twee soorten kokosnoten: de jonkie en de volwassene. De jonge kokosnoot zit vol water en heeft weinig vruchtvlees. Het heeft een gladde schil en is groen van kleur. De bruine, harige kokosnoot is volgroeid en heeft veel vruchtvlees. Deze is verkrijgbaar bij toko’s en in sommige supermarkten.

Door de harde barst is moeilijk te zien of de kokosnoot nog goed is. Soms zie je de schimmel op de gaten van de vrucht zitten.  Zijn de gaten van de kokosnoot al open of heel zacht? Dan is de kans groot dat die niet meer goed is.

Als je om welke reden dan ook wil proberen je kokosnoot te openen met een steen, bekijk dan vooral dit filmpje:

 

Meer handige tips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.