Redactie
Redactie Inspiratie 2 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy legt uit: alles over verschillende soorten noodles

In de Aziatische keuken zijn noodles (én rijst!) wat pasta is voor de Italianen: onmisbaar. Omdat ook wij soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien, maakten we een overzichtsartikel met een aantal verschillende soorten noodles op een rij. 

Het verschil tussen noodles en pasta

Beiden zijn dragers voor sauzen, groenten, vlees en vis. Maar wat is nu het verschil tussen noodles en pasta?

Het grootste verschil is de structuur, want waar pasta simpelweg al dente (beetgaar) wordt gekookt, kan dat bij noodles per soort verschillen. Daarbij wordt pasta in principe van (durum)tarwe gemaakt, terwijl noodles kunnen worden gemaakt van tarwe, rijst, boekweit, zoete aardappel, en meer grondstoffen.

Verschillende soorten noodles

Udon – Udon noodles staan bekend om hun dikke vorm en worden vaak geserveerd in soepen op basis van bouillon. Ze worden gemaakt van tarwe en houden een lekkere beet.

Soba – In Japan zijn soba noodles razend populair omdat ze niet alleen van tarwe, maar ook van boekweit worden gemaakt.

Hierdoor wordt de smaak nootachtiger, maar de prijs ook hoger (hoe meer boekweit, hoe duurder de noodles). Serveer sobanoodles in koude bouillon of met een lekkere saus.

Soba noodles

Chow mein – Net als udon noodles wordt ook chow mein gemaakt van tarwe, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde zijn deze soort bedoeld om te bakken in de pan of wok.

Vermicelli – Dit zijn hele dunne noodles gemaakt van tarwe of rijst. Vooral die van rijst (ook wel mihoen of bihoen genoemd) worden veel gebruikt in de Koreaanse keuken.

Bijvoorbeeld voor spring rolls en sla-wraps, maar ook gebakken in de wok of gekookt in soep. Ook lekker: frituur vermicelli tot krokante vogelnestjes.

Glasnoodles – Tot slot glasnoodles (ook wel glasmie genoemd), die vaak worden verward met rijstvermicelli. In tegenstelling tot rijst bovenstaande wordt deze soort gemaakt van zetmeel gemaakt, wat weer wordt gehaald uit zoete aardappels, groene bonen en cassave.

Doordat de noodles extreem dun zijn hoef je ze slechts een minuutje te weken in heet water en zijn ze niet geschikt voor soepen en dergelijke.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.