Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ook trendy crispy rice maken? Gebruik je wafelijzer

Trendy crispy rice is iets waar we altijd zin in hebben, maar of we ook altijd zin hebben om het te maken? Not so much. Het vormen van kleine hoopjes kleverige rijst, het frituren… Hoewel het best een leuk klusje kan zijn, waren we toch ook wel benieuwd of daar geen shortcuts voor bestaan. En ja hoor: een filmpje op social media bood voor de zoveelste keer het verlossende antwoord. Met je wafelijzer kijk je nooit meer tegen dat werkje op.

We betwijfelen of ze de eerste was die op het idee kwam, maar Alexa What’s For Dinner is in ieder geval de persoon die ons introduceerde aan het idee. In een Instagramvideo laat ze zien hoe ze in een handomdraai een wafel van crispy rice met spicy tonijn maakt en dat fascineerde ons mateloos.

Culy Homemade: crispy rice met zalm voor bij de borrel

Crispy rice met je wafelijzer

Hoe ze ‘t doet? Het principe is simpel. Kook een portie sushirijst (volg de instructies op de verpakking, of volg dit stappenplan voor sushirijst) en laat de rijst volledig afkoelen. Vorm er daarna hoopjes van en leg die met wat vetstof tussen je wafelijzer.

Bak de rijst tot de wafels goudbruin zijn, haal ze er voorzichtig uit en tadaaa: crispy rice in een recordtempo en met een minimum aan rommel. Los van dat je in het bezit moet zijn van een wafelijzer, is dit dus behoorlijk kinderspel. Of we dit zelf ook getest hebben? Wat had je gedacht…

Tips en tricks

En tijdens het testen van deze crispy rice-hack hebben we uiteraard een aantal tips en tricks genoteerd. Doe er je voordeel mee!

  • Kook een grote hoeveelheid sushirijst van tevoren en vries die in, in porties.
  • Wij vinden het handig om de sushirijst in diepvrieszakjes te stoppen en ‘m vast gelijkmatig plat te duwen. Zo zit de rijst vast in de juiste vorm als je later de wafels wilt maken.
  • Maak je wafels niet te dun. Twee centimeter is een goede maatstaf.
  • Bestrijk de sushirijst met een keukenborsteltje langs beide kanten met neutrale olie of sesamolie.
  • Heb geduld tijdens het bakken en zet de temperatuur hoog. Haal je de wafels er te snel uit, dan zullen ze uit elkaar vallen. Een goudbruin kleurtje is wat je wil.
Crispy life hack met je wafelijzer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Je rijstwafels beleggen

Gelukt? Doe zoals het filmpje in het voorbeeld en beleg je wafels met verse tonijn, komkommer en wasabimayonaise. Al denken wij zelf ook aan combinaties met avocado, kimchi en pinda’s. Zalmeitjes doen het ook altijd goed bij dit soort dingen, en hou je zeker niet in met strooisels als furikake of shichimi togarashi.

Waar je ook voor gaat, zo’n crispy rice wafel is altijd iets om je op te verheugen.

Crispy life hack met je wafelijzer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.