Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 1 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen peterseliewortel en pastinaak?

Met een haast identiek uiterlijk is het niet makkelijk om peterseliewortel en pastinaak uit elkaar te halen. Toch gaat het hier om twee verschillende groenten die vragen om een andere bereiding. We lichten het toe!

Verschil tussen peterseliewortel en pastinaak

Wat is pastinaak?

Pastinaak veroverde een aantal jaar geleden massaal onze harten als vergeten groente en is inmiddels zó ingeburgerd dat we ‘m niet meer zouden kunnen wegdenken. Opvallend aan pastinaak is die kenmerkende lichtzoete en subtiel-aardse smaak. Je zou bijna kunnen zeggen dat pastinaak qua smaak tussen wortel en knolselderij inzit.

Pastinaak is dus wat zoeter dan peterseliewortel en is daarom ontzettend lekker om te combineren met ingrediënten die hoog zijn in zout (zoals bacon of ander vlees). Zo maken we bijvoorbeeld graag deze traybake met spek, pastinaak en krieltjes, of deze stamppot met pastinaak en kerrieballetjes.

Stamppot van aardappelpuree met pastinaak en kerrieballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat is peterseliewortel?

Peterseliewortel (of wortelpeterselie) is de minst bekende groente van de twee, hoewel je ‘m tegenwoordig toch ook al vaker in de supermarkt ziet liggen. Zo niet, dan moet je even zoeken bij speciaalzaken.

Hoe dan ook is dat ‘n keer de moeite waard: de aparte en kruidige smaak van peterseliewortel is een interessante om te ontdekken. Denk: de smaak van peterselie, maar dan scherper, aardser, aromatischer en zelfs licht pittig.

Recepten met peterseliewortel

Heb je een paar peterseliewortels in huis gehaald? Verwerk de peterseliewortel eens in een stamppotje, of maak er soep mee.

Je kunt er ook fritters van maken, of knolselderij ermee vervangen. Martha Stewart heeft bovendien een goed recept voor geroosterde peterseliewortel met knoflook, sojasaus en pijnboombitten (lekker bij lamsvlees!). Ook deze peterseliewortelsoep met appel van Food52 vinden we tof.

Hoe herken je ze qua uiterlijk?

Maar goed: aangezien ze bijna identiek zijn qua uiterlijk maar toch zo anders zijn: hoe herken je dat het verschil? Op deze uiterlijke kenmerken kun je letten:

  • Pastinaak: iets dikker, kegelvormig, heeft een bredere wortel en is daar ook meer ingedeukt
  • Peterseliewortel: lijkt het meeste qua vorm op een gewone wortel, is smaller aan de wortel, loof groeit meer naar buiten

Culy Homemade: pastinaak stamppot met knapperige chorizo en salie

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.