Redactie
Redactie Gadgets 2 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

Van houtskool tot elektrisch: alles over barbecues

Na de grote BBQ-special konden onze tips voor de beste barbecues niet uitblijven. Graag leggen we je alles uit over de verschillende soorten, merken en prijzen.

Zoals voor de meesten bekend is, bestaan er verschillende soorten barbecues en kan je voor verschillende bereidingswijzes kiezen. De één geeft de voorkeur aan traditioneel met houtskool, de ander gas en weer anderen aan elektriciteit. Maar wat zijn precies alle voor- en nadelen, en wat werkt het beste?

Op deze laatste vraag kunnen we je geen specifiek antwoord geven, dat verschilt namelijk per persoon en is afhankelijk van je eigen voorkeur. Hou je van snel? Dan is een apparaat dat werkt op elektriciteit een uitkomst, maar loop je al warm bij de gedachte aan smeulende kooltjes en gitzwarte vingers? Tja, dan zit er niets anders op dan een ‘ouderwetse’ variant in huis halen…

Big Green Egg

Het blijft lastig, een barbecue uitkiezen, en zeker met de komst van de immens populaire Big Green Egg. Een loodzwaar gevaarte in de vorm van een groot (Big), groen (Green), keramieken ei (je snapt het..). Deze houtskoolbarbecue, die eigenlijk amper barbecue te noemen is, zorgt voor de ultiéme ervaring door het ontelbaar aantal mogelijkheden (grillen, bakken, koken, stoven, roken..) en het dubbelwandige keramieken omhulsel. Een wonder, als je het ons vraagt.

En dat was het dan, want er eentje in huis halen wordt praktisch onmogelijk gemaakt door (je raadt het al) de prijs. De mini variant (handig voor op de camping) kost al gauw zo’n €500,-, en ga je voor het echte werk? Dan kun je al snel rekenen op anderhalf- à tweeduizend euro.

Big Green Egg Large Compleet – €1.599,-

Bron: Farm4

Black bastard

Wil je per sé een kanjer zoals de Big Green Egg in je tuin halen, maar is de prijs te hoog? Dan is de Black Bastard een mooi alternatief. Nog steeds geen goedkoop ding, maar wel een stuk betaalbaarder en werkend met allerhande gadgets van verschillende merken. Groot voordeel: de bijbehorende gadgets zijn vele malen goedkoper.

Ook de Black Bastard komt in verschillende groottes, variërend van mini tot large, al dan niet met bijbehorende tafel. En de prijs? Een mini kost vanaf €349,- en voor €899,- heb je al een large. 

Black Bastard Large Compleet – €1.099,-

Houtskool

Dit is de meest traditionele manier van barbecuen en ook (over het algemeen) de meest budget-proof optie. Al vanaf een paar tientjes heb je een kwalitatief goede variant en na het aansteken van de kooltjes met behulp van briketten is hij in (als het goed is) ongeveer een half uur klaar voor gebruik.

Hoewel de meesten zweren bij de smaak van eten dat bereid is op een houtskool barbecue, schijnt er amper een verschil te proeven zijn en gaat het vooral om de beleving en geur. Dat gezegd kan er hierbij ook gekozen worden voor een keramische barbecue. Deze is niet alleen bestand tegen zeer hoge temperaturen, maar isoleert ook goed (met de deksel erop duurt het garen een stuk minder lang) en is ideaal voor bijvoorbeeld slow cooking. Tot slot houdt het goed vocht vast, waardoor gerechten lekker mals en sappig blijven.

Bodum Fyrkat Houtskoolbarbecue – €49,90

Bron: Bol.com

Weber Compact Houtskoolbarbecue – €133,99

Bron: Bol.com

Elektrisch

De elektrische barbecue is de snelste van allemaal en is al loei heet binnen enkele minuten. Als tegenhanger koelt hij vanzelfsprekend ook weer erg snel af, wat alleen maar handig is tijdens het schoonmaken. Ook wordt de warmte continu toegevoerd waardoor je eten een stuk sneller klaar en is hij ideaal voor de grotere braadstukken of gevogelte.

Geurtechnisch gezien is er een groot verschil, er komt namelijk geen rook vrij. Wel blijft (bij de betere barbecues) de smaak hetzelfde als bij een houtskoolbarbecue. Klein minpuntje: ze zijn vaak een flink stuk duurder dan die op basis van houtskool.

Weber Q 120 Elektrische barbecue – €272,95

Bron: bbqs2u

Gas

Een gasbarbecue is redelijk snel op temperatuur, makkelijk aan te steken en ook goed te reguleren. Het vuur brandt constant wat zorgt voor een lage kans op verbranding en heb je geen last van rook.  Daarbij komt ook nog eens dat ze geen extra voorzieningen (kooltjes, elektriciteit) nodig hebben om te branden, dus volledig camping-proof.

Het grootste verschil met de elektrische barbecue, naast dat er geen stopcontact in de buurt hoeft te zijn, is dat ze een stuk goedkoper zijn. Wel zijn de gasflessen niet altijd even goed te verkrijgen en is de smaak volgens velen duidelijk niet hetzelfde als die van de  houtskoolbarbecue.

Cadac Safari Chef LP 30 cm – €79,-

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.