Redactie
Redactie Inspiratie 24 jun 2013
Leestijd: 1 minuut

Uniek concept: dineren als een gevangene in Amerika

Voor iedereen die nieuwsgierig is of gevangenen nou écht alleen maar op water en brood leven organiseerde Eastern State, een voormalige gevangenis in Philadelphia dat ingericht is als museum, een diner met gevangenisvoedsel. Bezoekers kregen twee dagen lang de kans om te proeven wat gevangenen rond 1830, 1940 én vandaag de dag op hun bordje krijgen. 

Benieuwd wat er op het menu stond? Denk aan: geroosterd en gezouten rundvlees met polenta en ‘melasse’ (een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet) uit 1830, hamburgers met jus en bieten uit 1949 en een ‘nutraloaf’: een bleke, nogal onbestemde brij van rijst, aardappelen, wortelen, kool, havermout, kikkererwten en margarine… Krijg je al trek?

Hilarisch detail: de nutraloaf met margarine werd ook toen al niet bepaald als een delicatesse gezien en werd alleen voorgeschoteld als de gevangene straf had (!)

De directeur van de voormalige gevangenis hoopte met deze actie mensen bewust te maken van de grote veranderingen in gevangenisvoedsel én de bijbehorende ‘service’ door de jaren heen.

Tsja, het is weer eens wat anders: eten zoals een gevangene eet in plaats van luxe uit eten gaan. Leuke actie, maar wij slaan hem tóch even over.

19e eeuws prison food: gestoofde raapstelen, radijsjes in een vis/witte wijn saus en roggebrood met wat spinazie

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.