Alrik de Jong
Alrik de Jong Inspiratie 2 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Een kijkje in ’s werelds mooiste onderwaterrestaurant in Noorwegen

Under is een bijzonder onderwaterrestaurant in Lindesnes, een gemeente in het zuiden van Noorwegen. Je eet er ’s werelds beste seafood en treft er ook nog eens ‘s werelds mooiste uitzicht. We schreven al eerder over dit unieke concept, maar omdat we allemáál verlangen naar een beetje virtueel reizen (toch?) duiken we nog een beetje dieper ‘t restaurant in.

Mocht je met de camper of auto vanuit Nederland naar Noorwegen trekken, wat sowieso een goed idee is als het weer mag, rij dan naar het noorden van Denemarken. In Hirtshals pak je de ferry naar het Noorse Kristiansand. Vanaf daar is het een dik uur rijden naar Lindesnes, waar je aan de kust een industrieel blok beton de zee in ziet schuiven. Dat is de ingang van Under, een van de meest bijzondere restaurants ter wereld.

restaurant Under Noorwegen
Bron: Under

Een kijkje in onderwaterrestaurant Under in Lindesnes

Under is het grootse onderwaterrestaurant ter wereld en biedt plaats aan 100 gasten. Op een gemiddelde avond zitten er veertig gasten, ’s weekends zit het er normaal gesproken vol, maar tijdens de pandemie was het grotendeels leeg. De architecturale parel, die het zuiden van Noorwegen op de culinaire kaart moet zetten, opende de deuren in maart 2019. Het gebouw doet denken aan een rots die uit de zee oprijst, is 34 meter lang en 5 meter diep.

Om druk en schokken te weerstaan ​​van de ruige zeeomstandigheden, is de structuur gebouwd met dikke betonnen muren tegen de steile kustlijn. Als een verzonken periscoop biedt de enorme glazen wand in het restaurant uitzicht op de zeebodem, met ieder seizoen weer andere omstandigheden. Naar onze mening is dit ’s werelds mooiste onderwaterrestaurant, maar smaken verschillen.

restaurant Under Noorwegen
Bron: Under

Het restaurant

Een bezoek aan het restaurant is een unieke onderwaterervaring. Je loopt vijf meter naar beneden en alleen de serene binnenhuisarchitectuur is al de moeite waard voor een bezoekje. Deze vloeit samen met de onderwaterwereld aan de kust van Noorwegen.

Onderweg kom je eerst nog langs een bar met ontspanningsruimte, even verderop tref je het restaurant. Daar zie je kabeljauwen, lipvissen, zee-egels, enorme krabben, kreeften, kleine haaien en andere vissoorten die daar leven langszwemmen.

restaurant Under Noorwegen
Bron: Under

18 gangen

In de keuken draait het om verse en lokale producten die chefkok Head Chef Nicolai Ellitsgaard op z’n puurst en duurzaam bereidt. Seafood en verse vis krijg je op minimalistische en artistieke wijze voorgeschoteld.

Je kunt hier terecht voor een menu van 18 kleine gangen, waarvoor je omgerekend 220 euro betaalt. Een bijpassend wijnarrangement kost je 142 euro. Maar de ervaring hier gaat veel verder dan alleen eten en drinken. Zet restaurant Under Lindesnes in Noorwegen op je bucketlist.

Lees meer op de website van Under Lindsesnes. Je vindt het restaurant ook op Instagram.

restaurant Under Noorwegen
Bron: Under
restaurant Under Noorwegen
Bron: Under

Dit artikel verscheen eerder op Manners.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.