Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Nieuws 17 apr 2019

Under: het eerste onderwaterrestaurant in Europa aan de kust van Noorwegen

Eind maart opende het eerste onderwaterrestaurant in Europa genaamd ‘Under’ aan de ruige kustlijn in Noorwegen. Het bijzondere restaurant is dus de eerste van zijn soort in Europa en is ook meteen het grootste restaurant ter wereld dat zich onder water bevindt. Impressive.

Het restaurant lijkt een soort gekanteld schip en bevindt zich maar liefst 5,5 meter onder het zeeniveau. Under is ontworpen door Snøhetta, een architectenbureau uit Noorwegen. Architect Arne Marthinsen vond het een uitdaging om het restaurant op zo’n plek neer te zetten, waar de zee en het weer nogal ruw tekeer kunnen gaan.

Het interieur

Bij het ontwerpen van het coole gebouw is gelukkig ook rekening gehouden met het zeeleven. Dankzij de betonnen buitenkant van ‘Under’ zal hier op een gegeven moment weer rif en kelp gaan groeien, waardoor het restaurant ook weer onderdeel van het ecosysteem wordt.

Vanbuiten ziet het gebouw er nogal angstaanjagend en industrieel uit. Schijn bedriegt, want vanbinnen is het restaurant juist warm en gezellig. Mooie houten meubels en de blauwe lichtinval van de zee zorgen ervoor dat je hier eigenlijk nooit meer weg wil.

Welcome under www.under.no Foto: @ivarkvaal

2,891 Likes, 75 Comments – Under (@underlindesnes) on Instagram: “Welcome under www.under.no Foto: @ivarkvaal”

Het eten bij Under

Het enorme gebouw heeft plek voor maar liefst honderd gasten en wat je tijdens zo’n avondje voorgeschoteld krijgt, is niet mis (en ook niet goedkoop).

Het is natuurlijk geen verrassing dat er voornamelijk veel vis op de menukaart van het restaurant staat, maar denk hierbij niet aan een ‘simpel’ oestertje. Want het menu van de Deense chef-kok Nicolai Ellitsgaard is zorgvuldig samengesteld. De producten komen vooral van lokale boeren, vissers en jagers.

Het eten bij Under in Noorwegen

Dineren bij Under

Hoeveel je daarvoor mag neertellen? Genoeg. Een 18-gangenmenu (!) kost je zo’n € 235,- euro per persoon.

Dus ga je binnenkort op vakantie naar Noorwegen? Dan kan je je plekje het beste alvast reserveren, want de zaak zit nu al vol tot september. Geen ramp, want je moet waarschijnlijk toch nog even sparen.

Het adres van Under:

4521 Båly
Noorwegen

Meer bijzondere restaurants:

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Under: het eerste onderwaterrestaurant in Europa aan de kust van Noorwegen
Sluiten