Redactie
Redactie Inspiratie 31 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

Alles over de Afghaanse keuken

Afghanen en eten, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat kenmerkt nu de Afghaanse keuken? Shamila Panah van ShamBosa, een Afghaanse foodbar in Tilburg, vertelt.

“Bij welke Afghaan je ook komt, je gaat niet weg voordat je jezelf vol hebt gegeten met allerlei soorten rijst, groenten en vleesgerechten. Met een volle buik en na tien keer afscheid genomen te hebben, loop je de deur uit. Het warme gevoel van gastvrijheid blijft je bij. Dit gevoel in combinatie met het kruidige en geurige eten uit Afghanistan willen wij graag met iedereen delen.

Afghaans eten is rijk van smaak. Wij gebruiken erg veel verschillende kruiden en specerijen, maar de basis is altijd knoflook en ui. Dit is volgens mijn vader het hart van ieder gerecht. Vervolgens komt de tweede laag, wat meestal tomatensaus, gember of kurkuma is. Of alledrie bij elkaar.

Wij gebruiken door bijna al onze gerechten gember en kurkuma. Om de smaak, maar ook omdat het supergezond is. Afghaans eten is sowieso een hashtag #fitfood waard: wij gebruiken veel peulvruchten, komijn, koriander, ui en nog veel meer gezonde producten.

Sambosa (bladerdeegbroodjes)

Mijn verhaal

Op mijn vijfde levensjaar ben ik samen met mijn ouders en zusje gevlucht vanuit Afghanistan. Mijn vader was journalist en zijn leven was in gevaar door de taliban. Wij moesten er zo snel mogelijk weg. Alles achtergelaten en met bijna geen geld op zak zijn wij aangekomen in Nederland. Na een korte tijd in een AZC is ons een huis toegewezen in Middelbeers.

Hier ben ik opgegroeid tussen Nederlandse koeien, graskaas, aardappels en kroketten. Mijn vader begon hier te werken als kok in verschillende restaurants. Omdat hij ons wegens de werktijden bijna niet zag, verruilde hij zijn Franse koksschort voor een baan als kok in het ziekenhuis.

Ondanks alle Nederlandse inbreng en mijn zachte G ben ik mijn roots nooit vergeten. Nog steeds ruikt het bij ons thuis vaak naar kurkuma en gember. Mijn ouders staan vaak uren in de keuken om Afghaanse gerechten klaar te maken. Als wij thuiskomen van school en werk, staat mijn moeder boven het fornuis chabli kababs (Afghaanse burgers) te bakken.

‘Snel, eet je chabli kabab, want hij wordt koud!’ roept zij dan. Na een lange dag is dit dan echt het liefste wat ik eet. Graag willen mijn familie en ik dit gevoel en deze smaken delen.

Onze menukaart

De kaart van ShamBosa bestaat uit de lievelingsgerechten van mijn vader, moeder, broertje, zusje en mijzelf. Veel producten koop ik op de markt en bij Turkse winkeltjes. De gerechten maken wij vers, om de paar dagen komt iedereen bij elkaar om mantu’s te vullen en chutney te maken. Ik hoop dat men dit ook proeft in onze gezonde, goed vullende gerechten.

Mantu’s

ShamBosa is sinds november gevestigd in BANK15 op de Spoorlaan te Tilburg. BANK15 is een creatief concept die ondernemers de kans biedt om hun bedrijfje op te starten. ShamBosa is voor iedereen toegankelijk, zowel voor lunch als diner.

De specialiteiten bestaan uit authentieke Afghaanse gerechten met traditionele kruiden (kurkuma, gember, knoflook, komijn, verschillende masala). Bij Afghaans eten kan je denken aan geurige rijst, kruidige gehaktballen, warme, gezonde linzensoep en goedgevulde mantu’s (gestoomde deegbuideltjes met groenten en gehakt, met een yoghurt en spliterwtensaus).

Ik verander iedere twee weken van menu, omdat ik zoveel mogelijk gerechten wil laten proeven aan gasten. Je vindt in dit artikel een aantal foto’s van mijn favoriete gerechten!”

Qabeli Palaw (rijst met rozijnen, amandelen, wortel en kipfilet)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.