Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Het verhaal achter Tiny Kitchen: superleuke kookvideo’s op Youtube

We zijn zó verslaafd aan de filmpjes van Tiny Kitchen, dat we het liedje uit de intro geregeld neuriën op de Culy-redactie. In deze video’s – die ondermeer op YouTube worden gepubliceerd – worden met uiterste precisie gerechten in miniatuurvorm bereid. En als we miniatuur zeggen, bedoelen we ook écht miniatuur.

39 miljoen views

Negen seizoenen heeft deze serie inmiddels op de teller staan. De eerste video, die in januari 2016 online verscheen, kreeg 39 miljoen views op Facebook. Wat er toen op het menu stond in de Tiny Kitchen: een Indiase curry met rijst.

Tiny Kitchen is onderdeel van Tastemade: een online videokanaal dat video’s publiceert die allemaal met eten te maken hebben.

Jay Holzer is hoofd productie van de serie. Hij kwam samen met zijn team op het idee nadat collega’s uit Japan video’s lieten zien van mensen die miniatuur eten maakten. Toen ze van hen ook een pakketje kregen met mini kookgerei, besloten ze een pilot te schieten waarin ze hamburgers maakten. Al gauw werd er een heel seizoen opgenomen. Het poppenhuis van de dochter van Jay werd de filmset voor het eerste seizoen van Tiny Kitchen.

Tiny Kitchen

Mini Kitchenaid keukenmachine

Inmiddels zijn de video’s een stuk professioneler geworden en er is zelfs een food stylist aangenomen die exclusief voor Tiny Kitchen werkt. Er is een nieuwe keuken, die speciaal voor het programma is gemaakt door een Duitse fabrikant in poppenhuizen.

Het is dan ook bewonderenswaardig om te zien hoe elk detail tot in precisie is uitgevoerd. Zo hangt er een mini-theedoekje aan de ovendeur, is er een miniatuur koelkast met glazen deur waarachter kleine flesjes wijn en stukjes kaas liggen te pronken en staat er zelfs een mini KitchenAid keukenmachine in de keuken.

Tiny Kitchen

Rustgevend

Maar wat is nou precies die aantrekkingskracht van Tiny Kitchen, die ervoor zorgt dat inmiddels ruim 200 miljoen mensen wereldwijd (!) tweeënhalve minuut toekijken hoe iemand een miniatuur lasagne maakt?

Het heeft iets uitermate rustgevends om iemand met uiterste precisie zulke kleine maaltijden te zien bereiden. Met een mini lepeltje wordt geroerd in mini pannetjes en kommetjes, met een mini mesje worden ingrediënten tot miniatuurformaat gesneden en op ‘s werelds kleinste rasp wordt kaas geraspt tot mini sliertjes.

Alles is zó mini, dat er soms een pincet aan te pas moet komen om de ingrediënten op hun plaats te leggen. Want zie met je grotemensenvingers maar eens een paar iele flintertjes oregano op een pizza te strooien.

Er wordt écht gekookt

Het leuke aan Tiny Kitchen is ook dat er wel degelijk wordt gekookt. Zo bevat het keukentje een écht werkend mini-fornuis, dat wordt verwarmd door een theelicht. Hierin wordt bijvoorbeeld een mini pizza afgebakken, of een schaal lasagne (in een mini-ovenschaal!).

Er is nu zelfs een Tiny Kitchen kookboek uitgebracht dat je leert hoe je thuis zulke kleine gerechten namaakt. Ook in miniatuurformaat natuurlijk: het boek is zo’n 4,5 bij 4 centimeter groot. Eh, klein.

Je kunt de video’s van Tiny Kitchen online bekijken op het YouTube-kanaal van Tastemade, maar ook op Facebook, Instagram, Snapchat en in de Tastemade-app. Hieronder een paar van onze favoriete video’s:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.