Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 14 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Vis kopen in de supermarkt? Zo maak je de beste keuzes

We dromen op de Culy-redactie wekelijks over een visafdeling in de supermarkt zoals ze die in Frankrijk hebben. Helaas moeten we het qua vis kopen in Nederland doen met stukken voorverpakte kabeljauw of zalm. Maar waar moet je eigenlijk op letten zodat je zeker weten dat je een vers (en eerlijk) stuk vis te pakken hebt?

Vis uit de Noordzee

In de Noordzee zwemmen prachtige vis, schelp- en schaaldieren, maar deze worden amper gegeten door de Nederlandse bevolking (viskenner Bart van Olphen vertelde onlangs nog op Culy dat het zo zonde is dat vis uit de Noordzee wordt onderschat). De vis die in de Noordzee wordt gevangen, gaat meestal naar het buitenland toe. In Nederland wordt vaak teruggegrepen naar het supermarktaanbod van zalm, tonijn en kabeljauw.

Deze vissen zwemmen vaak niet in de Noordzee en leggen heel wat kilometers af voordat ze in de Nederlandse supermarkt belanden. De vis uit de supermarkt is vaak gekweekt voor consumptie óf gevangen in het wild.

5 vragen aan… Bart van Olphen: ‘Vis uit de Noordzee wordt erg onderschat’

Wild gevangen vis kopen

Je zou zeggen dat je het liefst een in het wild gevangen vis op je bord wilt hebben, toch? In theorie is dat ook zo. Wilde vis heeft over het algemeen een mooi leven gehad, voldoende ruimte om te zwemmen en de juiste voeding gekregen.

Doordat de vraag naar wilde vis de laatste decennia explosief gestegen is, hebben veel vissoorten te maken met overbevissing. Daarnaast tast het vissen op grote schaal het ecosysteem aan – en dan hebben we het nog niet eens over het energieverbruik – en is de bijvangst een groot probleem voor de vissers.

zalm carpaccio stock unsplash
Bron: Unsplash

Kweekvis

Klinkt niet helemaal ideaal dus. Dan toch maar voor de kweekvis gaan? Ook daar zitten helaas flink wat mitsen en maren aan. Kweekvissen worden vaak in veel te kleine ruimtes gekweekt. Vergelijk het maar met een legbatterij waarbij kippen bijna geen oppervlakte hebben om fatsoenlijk te bewegen.

Doordat de kweekvissen zo dicht op elkaar leven ontstaan er veel ziektes. Om die ziektes tegen te gaan gebruikt de kweker een gigantische lading aan medicijnen om de ziektes uit te roeien. En die medicijnen komen uiteindelijk dus ook weer in jouw supermarktvisje terecht… Los van de gezondheid is het telen van kweekvissen slecht voor het milieu door alle energie die gebruikt wordt. Daarnaast helpen kweekvissen niet om de populatie van wilde vissen te stimuleren. Het is namelijk zo dat kweekvissen wilde vissen als voer krijgen voorgeschoteld…

Deze duurzame vissen maken jouw visgerecht nog lekkerder én beter

Vissersboot
Bron: Анна Костенко via Adobe Stock

Wat kies je dan?

Het is helaas niet zo simpel om te zeggen dat de ene soort beter is dan de ander. Laat staan gezonder. De verschillen per vis zijn daar simpelweg te groot voor. Zo hebben wilde vettere vissoorten zoals zalm en makreel vaak minder verzadigd vet in hun lichaam. Gekweekte vissoorten krijgen namelijk bewerkt voedsel binnen en worden daardoor als het ware vetgemest.

vis bakken
Bron: Unsplash

Keurmerk

Let bij het kopen van je vis daarom op het keurmerk dat op de verpakking staat. Er bestaan drie verschillende soorten geverifieerde keurmerken:

  1. De eerste is het keurmerk voor biologisch gekweekte vis. Dit Europese keurmerk garandeert dat de vis in een zo natuurlijk mogelijke omgeving heeft geleefd, in voldoende schoon water leefde en geen medicijnen toegediend heeft gekregen.
  2. Het MSC-keurmerk wil zeggen dat het een duurzaam gevangen vis is en weinig tot geen schade heeft toegediend aan de leefomgeving van de vis. Je herkent dit keurmerk aan zijn donkerblauwe kleur.
  3. Het keurmerk voor kweekvis is het licht blauw/groene ASC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de kweekvissen duurzaam voer hebben gehad en minder medicijnen toegediend hebben gekregen.

We horen je denken: Hoe check je dat dan bij de visboer of in een restaurant? Via de VISwijzer vind je alle informatie per vis die nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Bart van Olphen ASC keurmerk
Bron: Fish Tales

Meer vis?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.