Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 3 okt 2025
Leestijd: 5 minuten

Smaakmakers met Super Dushi Chef Jurino Ignacio: ‘Ik drink iedere dag kokoswater’

In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer Jurino Ignacio, beter bekend als de Super Dushi Chef.

Jurino werd geboren en getogen op Curaçao en verhuisde in 2000 naar Nederland. Daar ontdekte hij dat de Antilliaanse keuken nauwelijks terug te vinden was in kookboeken en online recepten. Wat begon als een persoonlijke missie om de creoolse keuken vast te leggen en te delen, groeide in korte tijd uit tot een culinaire beweging.

Met zijn websites antilliaans-eten.nl en soulfood.nl, kookboeken waarvan inmiddels meer dan 120.000 exemplaren zijn verkocht en een half miljoen maandelijkse bezoekers is Jurino uitgegroeid tot dé stem van de Caribische keuken in Nederland.

In deze nieuwe editie van Smaakmakers vertelt Jurino over zijn favoriete gerechten, de smaken die hem inspireren en waarom eten voor hem altijd meer is dan alleen koken.

Smaakmakers met Jurino Ignacio

Hier eet ik graag 

“In de horeca kies ik bijna altijd voor etnische restaurants. Favoriet zijn Viva Afrika (Rotterdam) en ramen-keten Takumi.”

Dit is mijn meest gebruikte keukentool

“Alles, maar dan ook alles wordt gesneden op een houten hakblok. Die zie je dan ook in al mijn video’s terug.”

Mijn favoriete groentesoort is

“Okra. Hands down.”

Deze kookles is me altijd bijgebleven

“Ik ben echt een autodidact, dus mijn grootste les is trial and error.”

Dit kookt de Super Dushi Chef

“Als ze het kunnen waarderen: een goede steak. Liefst in mooie plakjes gesneden en dan met verschillende sausjes.”

Mijn favoriete gerecht uit de Caribische keuken is

“Jambo – tóch weer die okra. Op Curaçao maken we er soep van met vis, zeevruchten en zoutvlees.”

Voor dit dessert kun je me wakker maken

“Lemon meringue pie. Ooit gegeten in een klein restaurantje in Ierland en sindsdien is iedereen thuis er gek op. Mijn jongste dochter Shannon maakt echt een killer version.”

Dit staat er op mijn culinaire bucketlist

“Ooit ga ik croissantjes leren maken bij baking-bread.nl – het móet gewoon!”

Dit is mijn laatste ontdekking

Gedroogde & gezouten eidooiers! Je kunt ze raspen als Parmezaanse kaas en ze geven elk gerecht een heerlijke umami kick.”

Zelf eidooiers inleggen (écht de moeite waard!)

Laatste land of stad waar ik qua eten echt van onder de indruk raakte

“Napoli! De streetfoodcultuur daar heeft me echt verrast: eerlijk, rauw, puur.”

Dit is mijn eetmotto

“Eten is om te delen – zowel de gerechten als de recepten.”

Dit product heb ik altijd in huis

“Havermout. Zodra het wat kouder wordt, ga ik voor havermout als ontbijt.”

Dit gerecht moet je minstens één keer in je leven geprobeerd hebben

“Een broodje porchetta bij een kraampje in Rome. Eerlijk eten… veel vulling voor weinig geld. Bonuspunten als er kaas en truffelsaus op zit.”

Favoriete kookboek van dit moment

“Mijn eigen boek Dit is Super Dushi. Hij is net uit, dus ik zit nog een beetje op een roze wolk.”

Dit was mijn lievelingseten tijdens mijn puberteit

“Pizza van Pizza Hut of Don Corleone op Curaçao. Dat was hét ding in de jaren 90.”

Dit drink ik het liefst na een drukke dag

“Kokoswater. Beste drankje op aarde en puur natuur.”

Dit weten mensen niet over de Caribische keuken

“Het is een prachtige samensmelting van culturen en vindingrijkheid. Van restjes en moeilijke stukken vlees wordt de mooiste Soul Food gemaakt.”

Meest onderschatte product uit de Japanse keuken

“Takuan – ingelegde rettich met felgele kleur.”

Favoriete plek voor een romantische avond

“Als het maar langs het water is. Strand op nummer één, maar in de winter ook fijn bij een meer.”

Mijn favoriete mayonnaisemerk is

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit mayonaise koop.”

Dit eet ik nooit meer

“Lever. Ik heb het op alle manieren geprobeerd, maar het is gewoon echt niet mijn ding.”

Deze snack neem ik mee onderweg naar vakantie

“Een dikke sandwich. Daarmee red ik het tot ik in het land van bestemming weer iets lekkers kan kopen.”

Dit is mijn ultieme bestelling op een brakke dag

“Geen! Ik ben gelukkig nooit brak – en er bezorgt toch niemand in mijn dorp.”

Favoriete noedelsoort van de Super Dushi Chef

“Udon noedels – thick & juicy! Het liefst in de soep.”

Beste maaltijd ooit at ik op deze plek

“De Hot Scotty Burger bij Cù Mara in Arrochar, Schotland. Rundvlees met haggis, black pudding, bacon en jalapeñosaus. Soul Food meets Scotland.”

Mijn favoriete snack is

“Echte zwarte olijven. Niet die uit de supermarktpotjes, maar de diepzwarte, gerimpelde, smaakvolle.”

Mijn ideale ontbijt ziet er zo uit

“Havermout met appel en kaneel. Simpel, maar zó lekker.”

Dit eet de Super Dushi Chef als hij ziek is

“Kippensoep. Altijd.”

Mijn lievelingssaus is

“Ragù van mijn Italiaanse schoon-nonna. Daar kan niets tegenop.”

Naar deze chef kijk ik op

“Tony Singh. Hoe hij twee culturen respectvol en creatief samenbrengt, vind ik prachtig.”

Mijn ultieme culinaire bestemming is

“Mexico – puur voor het streetfood.”

Dit ingrediënt vind ik overrated

“Kipfilet. Dijstuk en vleugels zijn veel smaakvoller.”

Vanavond eet ik

Jollof rice met een dikke salade ernaast.”

Deze trend doet de Super Dushi Chef niks

“Dubai chocolate covered matcha strawberries Labubu crompouces… trends zijn niet mijn ding.”

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)


 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.