Redactie
Redactie Inspiratie 13 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Strata: een hartige variant op de traditionele broodpudding

Krijg je tijdens de feestdagen gasten die blijven slapen op bezoek? Of wil je gewoon jezelf verwennen met een uitgebreide brunch (of lunch)? Maak dan voor de verandering een ‘strata’: een Amerikaans ovengerecht met als basis brood, melk, eieren en kaas.

De basis van een strata is eigenlijk heel eenvoudig en bestaat uit (oud) brood, melk, eieren en kaas. Je zou het kunnen vergelijken met een broodpudding, maar dan in een hartige uitvoering.

Vervolgens kun je de basis aanvullen met groenten of vlees, zoals bijvoorbeeld crispy bacon of stukjes worst. Varieer naar hartenlust en gebruik wat jij het lekkerst vindt.

In Amerika wordt de strata vaak de dag na Thanksgiving gegeten, waarbij de restjes stuffing van de kalkoen de basis vormen van het gerecht. Lekker met nootjes, worst, appel en kruiden. Een heerlijke combinatie van zowel hartige als zoete ingrediënten. Of ga voor deze variant, met boter, salie, knoflook en selderij.

Hup, de keuken in! 

Heb je trek gekregen of ben je simpelweg benieuwd naar de Amerikaanse strata? Klik dan hier voor een recept met brie en paddenstoelen, heerlijk voor tijdens het ontbijt. Of kijk hier voor een variant met venkelworst (jum!) en feta.

Toch liever klassiek en vega? Bekijk dan onderstaande video waarin Sarah Carey van Everyday Food je laat zien hoe je een vegetarische variant met onder andere spinazie en cheddar kaas maakt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.