Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is het ultieme notitieboek voor chefs (gemaakt van steen!)

Gebruik jij nog altijd een notitieboek in de keuken, voor recepten en aantekeningen? Je bent niet de enige. Sterker nog: de beroemdste sterrenchefs doen het ook. Speciaal voor hen is er nu het ultieme notitieboek: Stone. Het stoot vet & vuil af en is waterproof. En dat is niet alles: het papier wordt niet gemaakt van bomen, maar van steen!

Notitieboek voor chefs

Bijna elke chef heeft wel zijn eigen notitieboekje of kookschrift rondslingeren in de keuken. Om tekeningen in te maken van hoe gerechten er precies uit moeten komen te zien, voor aantekeningen over kooktijden en temperaturen en voor ideeën over nieuwe gerechten.

Feit is dat zo’n notitieboek niet heel erg keuken-bestendig is. Tja, de keuken is nou eenmaal de plek waar vetvlekken en spetters ontstaan.

stone notitieboek voor chefs
Bron: Stone

Schrijven op steen

Dat inspireerde de makers van Stone tot het maken van het ultieme notitieboek voor chefs. Stefan Jonson is medeoprichter van het bedrijf en heeft zelf in een aantal restaurantkeukens gewerkt, dus hij weet waar een chef behoefte aan heeft tijdens het werk. Met Stone is er nu een notitieboek speciaal voor chefs, dat waterproof is en bestendig tegen vuil en vet.

Hoe kan dat? Doordat het papier niet van bomen is gemaakt, maar van steen. Kalksteen, om precies te zijn. De wereld heeft een overschot aan afsnijdsels van die kalkstenen, die normaliter worden weggegooid. Stone zamelt die stukjes in en maalt ze tot een fijn poeder, waar papier van gemaakt kan worden. Hartstikke duurzaam dus.

notitieboek voor chefs

Slim ding

Daarnaast zijn er nog een aantal slimmigheidjes toegevoegd aan de notitieboekjes, zodat ze nóg handiger zijn voor chefs. Zo zit er een magneet aan vast, zodat het boekje tegen roestvrijstalen oppervlakken in de keuken blijft plakken. In het notitieboek staan maattabellen voorgedrukt voor gewicht, volume en kooktemperaturen. Ook kan het open blijven liggen en kun je de blaadjes er makkelijk uit scheuren.

En de kaft? Die is gemaakt van vegan leer en verkrijgbaar in 3 kleuren: rood, zwart en bruin. Bovendien kunnen de makers van Stone je initialen of het logo van je restaurant in het leer zetten.

Wil je ook zo’n notitieboek voor chefs, van Stone? Op Kickstarter kun je nog een bijdrage doen. Overigens maakt het Nederlandse bedrijf On The Rocks ook notitieboekjes van steen. Niet speciaal voor chefs, maar minstens zo handig en duurzaam.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.