Redactie
Redactie Inspiratie 21 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Stap voor stap saus maken bij vlees of gevogelte

Bij een mooi stuk vlees of gevogelte hóórt een bijpassende saus. Het liefst zelfgemaakt van de aanbaksels uit de pan, maar hoe doe je dat precies? Culy legt uit…

Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt namelijk maar een paar dingen nodig:

– De aanbaksels uit de pan waarin je je vlees hebt gebakken en eventueel nog extra smaakmakers zoals ui, knoflook en kruiden

– Een bindmiddel zoals klontjes (ijs)koude roomboter of roux

– Vocht, namelijk gelijke hoeveelheden kippen- of rundvleesbouillon en rode wijn, sherry of balsamico-azijn

Er zijn tal van recepten en manieren om saus te maken, maar om het je wat makkelijker te maken hebben we gekozen voor een basisrecept. Je kunt de saus maken terwijl het vlees rust.

Begin met de pan waarin je je vlees of gevogelte hebt gebakken of aangebraden. Dit is een essentieel punt, want dit geeft de saus zijn heerlijke smaak. Zet de pan op laag vuur en verwarm hierin een klont roomboter. Voeg (eventueel) een gesnipperd sjalotje, geplette knoflook en kruiden zoals tijm of laurier toe en bak glazig.

Blus af met een scheut rode wijn, sherry, bouillon of balsamico-azijn en laat tot een derde inkoken onder continu roeren. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat wederom tot een derde inkoken. Maak de saus af met een paar klontjes koude boter, dit wordt ook wel ‘monteren’ genoemd en zorgt ervoor dat de saus dikker wordt en gaat glanzen.

Wil je iets meer weten over de voordelen van het gebruiken van aanbaksels bij een saus? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.