Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 mrt 2017
Leestijd: 1 minuut

Sformatino: een soort Italiaanse soufflé, maar dan foolproof

Het Italiaanse gerechtje sformatino lijkt wel wat op een soufflé. Hij is ook minstens zo mooi, maar iets minder luchtig. En dus fool-proof om te maken (hoera, geen instortingsgevaar).

Voor één persoon

Er zijn een paar dingen waaraan je een sformatino herkent: er gaat altijd ei doorheen, hij moet in de oven worden gebakken en zit altijd in een eenpersoons schaaltje, meestal een ramekin. Een grote sformatino, voor meerdere personen, heet een sformato.

Sformatino komt van het Italiaanse woord sformare. Dat betekent: iets uit een vorm halen. En dat is precies wat je doet met het taartje : je stort ‘m na het bakken uit de vorm en houdt dan een heel mooi torentje over.

Groentetaartje

Het taartje wordt meestal gemaakt van groente, zoals spinazie, wortel, broccoli of bloemkool en soms kaas. De groente wordt gekookt, gepureerd en gebonden met een bechamelsaus, eieren en bijvoorbeeld parmezaanse kaas. Daarna gaat het mengsel in een vorm en wordt het gebakken in de oven.

Toch zijn er ook zoete varianten van. Daarvoor wordt fruit gemengd met bijvoorbeeld amandelmeel en fijngemalen walnoten, suiker en eieren.

sformatino

Voorgerecht

Italianen eten sformatino graag als voorgerecht. Het is intens van smaak en heeft een zachte textuur: het perfecte startschot van de maaltijd. Het taartje wordt afgemaakt met wat garnering: groente, nootjes of een saus. Of wat dacht je van wat geschaafde truffel? Mama mia…!

Wil je ze een keer thuis maken? Keukengodin Martha Stewart heeft een mooi recept voor sformatino van spinazie met pancetta, radijs en bosui. En deze exemplaren met zoete aardappel lijken ons fantastisch. Ook top: deze versie met pompoen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.