Redactie
Redactie Inspiratie 2 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

Schokkend: 9 x producten die dodelijk kunnen zijn

Hoewel het verleidelijk is om in het buitenland gekke gerechten te proberen of een exotische vrucht uit de boom te plukken kán dit gevaarlijker zijn dan je denkt. Onderstaande producten kom je tegen van Japan tot Jamaica en zijn wellicht verstandig om vriendelijk af te wijzen… 

Japanse fugu

Fugu is een kogelvis waarvan bepaalde organen het dodelijke vergif tetrodotoxine bevatten. Het is zowel een soort vis als de naam van een gerecht. Je zal het op weinig plekken tegenkomen omdat de chef een speciale opleiding moet volgen om de vis op een veilige manier te serveren. Er zijn toeristen die het gerecht voor de kick proberen…

Bron: selva

Jamaicaanse Ackee

De ackee is een nationale, zeer populaire fruitsoort op het eiland. In principe is hij niet gevaarlijk, tenzij je hem eet als hij nog niet rijp is. Het eten van de onrijpe vrucht zorgt er namelijk voor dat je suikerspiegel zó snel daalt dat je er ziek van wordt of zelfs dood aan gaat… Op het eiland staan de klachten dan ook bekend als “Jamaican Vomiting Sickness.”

Bullfrog uit Namibië

Deze gigantische kikker is een echte delicatesse in dit Afrikaanse land. In plaats van te kwaken, loeien ze als een koe, vandaar de naam ‘bullfrog’. Of deze killer-kikker gevaarlijk is of niet heeft alles te maken met wánneer je hem eet. Geadviseerd wordt om te wachten tot de kikker zo oud is dat hij begint te kwaken (ofwel loeien) en niet eerder je tanden erin te zetten…

Koreaanse San Nak Ji

San Nak Ji, ofwel rauwe baby octopus, is simpel om klaar te maken: even goed schoonmaken en serveren met sesamolie, that’s it. Riskant aan dit gerecht is echter dat de octopus nog leeft en gezellig op je bord krioelt: goed kauwen en snel opeten is dus vereist.

Abrikozenpitten uit Turkije

Abrikozenpitten dodelijk? Abrikozen zijn toch gezond?! Hoewel ze gezond lijken (en in principe ook zijn) kunnen de pitten van abrikozen, maar ook kersen, pruimen, perziken en zelfs appels giftig zijn. Raak nu niet meteen in paniek als je net een hap uit je appel neemt, want de stoffen zijn pas schadelijk als je een flink aantal pitten naar binnen werkt. In Turkije (waar een groot aantal abrikozenbomen staan) zijn al een aantal mensen overleden aan het overeten van abrikozenpitten.

Cassave, Afrika & Zuid-Amerika

Cassave is een tropische groente die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, maar in Afrika aan populariteit wint. De groente bevat in rauwe vorm cyanide, een giftig blauwzuur. Altijd eerst even koken of stomen dus!

Italiaanse Casu Marzu

Casu Marzu is Sardijns voor rottende kaas: yum. De kaas wordt extreem lang gerijpt tot larven zich erin gaan nestelen. Feitelijk eet je dus voedsel dat aan het rotten is! Het eten van deze delicatessen kan ernstige allergische reacties opwekken en als de pecorino kaas nog iéts langer zou rotten, dan zou hij daadwerkelijk giftig zijn. Wij kunnen ons daarnaast voorstellen dat het eten van larven nou niet bepaald goed voor je spijsvertering is…

Vlierbloesem, Europa

Vlierbloesem struiken kom je ook in Nederland regelmatig tegen. Net als de ackee vrucht is hij alleen giftig als je hem onrijp eet, blijf trouwens ook ver weg van de (eveneens) giftige blaadjes. 

Chinese bloedkokkels

Van de naam alleen al krijg je waarschijnlijk kippenvel. Deze kokkels zijn een ware delicatessen in China, waar het niet dat je er als cadeautje hepatitus A, E en dysenterie van kunt krijgen. Ze worden namelijk maar kort gekookt, waardoor vele bacteriën en virussen in de kokkels blijven. Wij slaan deze even over! 

Bron: analogian

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.