Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Salsa rossa: de pittige smaakmaker uit de Italiaanse keuken

Salsa rossa is een klassieke saus uit de salsafamilie. Net als andere salsa’s is ook deze saus pittig en zowel te gebruiken als basis en als bijgerecht. Het is een rode saus, afkomstig uit Italië, waar je héél veel kanten mee op kunt.

Als pastasaus, als topping op een lekkere knapperige kippenbout, op lamskoteletjes, bij steak en aardappeltjes, op je pizza, bij gehaktballetjes of gewoon lekker als dipsaus bij crostini: salsa rossa past bijna overal bij.

De basis zijn tomaten (soms zongedroogd) en knoflook; vaak ook geroosterde rode paprika’s. Soms wordt de saus opgepept met chili, majoraan, oregano, basilicum, kaneel of zelfs met steranijs. De salsa is gemakkelijk te maken en klaar in ongeveer 30 minuten. Een eitje, dus!

salsa rossa dipsaus

Zo maak je zelf salsa rossa

Gebruik dit basisrecept om je eigen salsa rossa te maken. Daarvoor rooster je rode paprika’s boven een gasvlam tot hun schil zwartgeblakerd is. Stop ze in een plastic zak of in een kom met plasticfolie. Na tien minuten kun je het velletje er makkelijk afpellen.

Wil je de kortste route nemen, gebruik dan gegrilde paprika’s uit een pot.

Bak ondertussen twee fijngesnipperde uien in een koekenpan tot ze zacht zijn, voeg de paprika toe, evenals een fijngehakt rood chilipepertje en twee tenen knoflook. Na tien minuutjes voeg je een blik gehakte tomaten toe. Laat nog tien minuten sudderen en breng op smaak met zout en peper.

Tip der tips: maak extra veel, schep de saus in diepvrieszakken en vries ze in. Op dagen dat je nul zin hebt om te koken (en die hebben we allemaal weleens, zelfs bij Culy) hoef je alleen maar tijdig een zak homemade salsa rossa uit de vriezer te halen, een stukje vlees of vis te bakken en wat verse spaghetti te koken.

salsa rossa kip

Waar serveer je het bij?

Dit lijkt ons waanzinnig lekker: gegrilde bimi met salsa rossa en pecorino. Of deze notenterrine met salsa rossa van Jamie Oliver.

Scaloppine (kalfsschnitzel) en karbonade knappen ook op van de saus, of deze lamskoteletten. Hetzelfde geldt voor kabeljauw en tonijnsteak. Ook een hele goede: smeer een flinke lik salsa rossa op je burger of een hotdog.

Krijg je eters over de vloer? Dit is een leuk receptje voor pancetta hotdogs met salsa rossa. Of, als borrelhap: tempura van bimi met een korstje van parmezaan, waarbij je de salsa als dip serveert.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.