Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Hartwood: een bijzonder restaurant in de Mexicaanse jungle

Het verhaal achter Hartwood is bijzonder: twee New Yorkers verlieten het snelle restaurantleven in the Big Apple en startten een eigen restaurant in de Mexicaanse jungle.

Tulum (Mexico) waar zij hun restaurant openden, wordt door sommige mensen omschreven als de mooiste plek op aarde. Deze gaat vast op je bucket list…

Verliefd op Tulum

Veel mensen dromen ervan: aan het andere eind van de wereld een eigen restaurant beginnen. Dat pakt alleen niet altijd even goed uit (we kennen allemaal de afleveringen van ‘Ik Vertrek’). Wél bij Hartwood.

Chef Eric Werner en zijn vrouw Mya Henry bezochten tijdens een vakantie het idyllische plaatsje Tulum, gelegen op het eiland Yucatán, in het uiterste puntje van Mexico. Ze raakten zó verliefd op de plek, dat ze besloten het restaurantleven van New York achter zich te laten en een restaurant te beginnen in the middle of nowhere.

Op een onbewoond eiland

René Redzepi van Noma is fan – sterker nog: het restaurant inspireerde hem om zelf een pop-up te beginnen in Mexico. We geven hem geen ongelijk: het is bijna onmogelijk om niet geïnspireerd te raken door Hartwood.

Het restaurant is buiten en volledig open (er is bijvoorbeeld ook geen dak). Er wordt gekookt op open vuur. Gasten nemen plaats op houten bankjes aan aan eenvoudige tafeltjes, tussen de palmbomen en ander tropisch groen. Je waant je er echt op een onbewoond eiland.

Het schijnt dat de crew van Hartwood het restaurant en de wildgroei eromheen goed bij moet houden, om te voorkomen dat de woeste jungle het restaurant helemaal overwoekert.

De keuken van Hartwood

De keuken van Hartwood is minstens zo bijzonder. Er wordt alleen gekookt met lokale ingrediënten, waarvoor de crew van Hartwood per week wel uren moet reizen richting het binnenland van Mexico om ze te vinden.

Je eet hier bijvoorbeeld salade van jicama (yamboon, een soort knolselderij) met een crème van munt, ceviche van tonijn in een rode tiger milk marinade (citrusmarinade), tostada’s met octopus en geroosterde hele vis.

Wanneer gaan we?

Deze maand verscheen de Nederlandse uitgave van het kookboek, De Keuken van Hartwood. Zo kun je thuis een beetje van het eilandgevoel ervaren. Ook leuk: The Selby nam al een keer een kijkje bij Hartwood.

Wil je het restaurant eens bezoeken, dan wordt het een retourtje Yucatán. Zorg dat je minstens een maand van tevoren reserveert via e-mail. Hartwood is van woensdag t/m zondag geopend van 18:00 tot 23:00 uur.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Hartwood

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.