Dit is de reden waarom Turkse rijst zó onweerstaanbaar is (en het antwoord zal je verrassen)
De laatste tijd duiken we steeds vaker in de Turkse keuken. Eén vraag bleef maar terugkomen: waarom is Turkse rijst zo onweerstaanbaar lekker? Lang dachten we dat er kleine zaden door de rijst heen zaten, iets dat voor extra bite zorgde. Tot we leerden dat het vaak om orzo gaat, die eerst goudbruin wordt gebakken in roomboter. Maar er zijn nog méér geheimen voor een onweerstaanbare Turkse pilav…
Turkse rijst is in de kern een pilav. Geen natte rijst, maar glanzende korrels die losjes tegen elkaar aan liggen. Dat begint met de juiste basis. De korrels worden gewassen en soms even geweekt, zodat het zetmeel eraf gespoeld wordt en de rijst later mooi los valt.
Roomboter en olijfolie
In de pan smelt je voor de Turkse pilav wat roomboter en een flinke scheut olijfolie. De orzo of vermicelli gaat er als eerste in, tot hij amber kleurt. In Turkije wordt voornamelijk şehriye gebruikt, een variant van pasta, meestal van een ronde vorm en is klein van stuk. Daarna komt de rijst erbij om kort mee te bakken. Warme bouillon of water met een snuf zout volgt.
Vervolgens laat je het geheel zacht garen en draai je het vuur uit. Leg een theedoek tussen de pan en het deksel en laat minstens tien minuten rusten. De doek vangt het vocht en de rijst ontspant. Roer niet te veel, schep liever luchtig om.
Wij gebruiken vaak een eetstokje om de rijst voorzichtig los te roeren. Hierdoor blijven de korrels heel en druk je ze niet kapot.
Eeuwenoud recept
Deze manier van Turkse pilav maken reist al eeuwen door het voormalige Ottomaanse rijk, met familie in het hele Midden Oosten en de Kaukasus. In Turkije vind je ook varianten met doperwtjes, kikkererwten en kip.
Wat de rijst zo lekker maakt, is de balans tussen het vet en de korrel. De boter en olijfolie geven glans en smaak, de orzo voegt geroosterde tonen toe en als je ‘m lang genoeg laat rusten, wordt ‘ie vanzelf lekker fluffy.
@mrsbahouche PILAV – Turkish rice 🇹🇷 This is a must have when having Turkish. Follow my recipe and thank me later. . . #cookwithmrsbahouche #cookingrice #Turkishrice #turkish #turkey #turkishmeals #turkishrecipes #turkishfood #türkiya #ricerecipe #riceideas #deliciousmeals #fluffyrice #butteryrice #foodbloggers #foodlovers #foodies #instafood #instayum #yummyturkishfood #easymeals #makerice
Waar eet je Turkse pilav bij?
Je eet deze rijst naast gestoofd lamsvlees of köfte, bij geroosterde kip met citroen, met knapperige salade en lepels romige yoghurt of cacik (een yoghurtdip met komkommer).
Ook alleen met een klont boter en wat versgemalen peper is het rijstgerecht pure troost. Daar lepelen wij in ieder geval met gemak een heel bord van naar binnen.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F01%2FTurkse_Rijst_Turkse_pilav_2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2F1_vegetarische-kofte-indiase-kruiden.jpg)