Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Dineren 16 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Noble

Den Bosch is een stad met een rijke historie. Grote kans dus – als je hier uit eten gaat – dat je bij een restaurant terechtkomt dat gevestigd is in een pand met een verhaal. Dit geldt ook voor Noble.

Dit nieuwe restaurant zit op de plek waar 75 jaar lang restaurant Chalet Royal te vinden was. Patron-cuisinier Edwin Kats zet er een nieuw concept neer: shared dining, noemt hij het zelf. Culy nam een kijkje en ontdekte wat dit precies inhoudt.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Sinds Ron Blaauw zijn restaurant omdoopte tot ‘gastrobar’, volgden meer chefs (Hans van Wolde, Toine Hermsen) zijn voorbeeld. Edwin Kats was weliswaar niet eerder eigenaar van een sterrenrestaurant – Noble is zijn eerste eigen restaurant – maar toch heeft hij zich door deze trend laten inspireren. Ook hij gaat in zijn hip aangeklede Noble voor niet meer dan 5 handelingen per bord, gerechten die tussen de 8 en 16 euro kosten en wijnen die betaalbaar zijn.

interieur_Noble2

Is Noble dan anders dan de rest? Zeker. En dat zit ‘m volgens Edwin Kats in dat shared dining. Alle gerechten worden namelijk zo geserveerd dat ze makkelijk te delen zijn. Je hoeft dus niet stiekem wat van je tafelgenoot te pikken. Alle gerechten worden apart geserveerd. Zo kun je ‘opscheppen’ wat je lekker vindt. En wil je meer? Dan bestel je een gerecht bij. Deze kunnen vanuit de (gedeeltelijk) open keuken razendsnel geserveerd worden.

keuken2_small

De (eigen) smaak van de chef
De vraag is nu wat je kan verwachten. Wij kunnen je in ieder geval vertellen wat wij geserveerd hebben gekregen… Wat dacht je van Gillardeau oester (nr. 3) met komkommer, gin en basilicumcress? Of peking eend met lente-uit en hoisin die je zelf in een pannenkoekje mag rollen? Naast dat je je eten dus deelt, proef je ook terug dat Edwin Kats in het buitenland (Beirut en Nanjing) heeft gewoond en gewerkt.

oesters_keuken_smallpekingeend_small

Hollandse Mix
Edwin Kats put overigens uit meer dan zijn eigen ervaring. Ook de hele burgertrend is niet aan hem voorbij gegaan. De McKats is (gelukkig) van een heel bescheiden formaat, maar smaakt rijk. Daarnaast maakt Edwin Kats gebruik van oer-Hollandse producten en ingrediënten die om hem heen verkrijgbaar zijn. Dat proef je erg goed terug bij de geitenkaas met zuring, bleekselderij, Reypenaar kaas en zuurdesem.

geitenkaas_keuken_small

Brabantse inspiratie
Om te bewijzen dat we ons wel degelijk begeven in ’s-Hertogenbosch, serveert Noble een Brabants dessert. Edwin Kats heeft zich laten inspireren door de Bossche bol en daar een Nobol (leuk woordgrapje) van gemaakt. Een echte klassieker in smaak (chocola, biscuit en sinaasappel). En net als het origineel ligt deze lekker zwaar op de maag. Het maakt een mooie afsluiter van een menu wat het best te omschrijven valt als ‘east meets Den Bosch’.

nobol_opennobol3_small

Foto bovenaan: Jan Bartelsman

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.