Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie Bijgewerkt: 21 okt 2025
Leestijd: 4 minuten

Waarom nems de allerlekkerste Vietnamese loempia’s zijn

De kans is groot dat je ze weleens voorbij ziet komen op je tijdlijn of bij Vietnamese foodtrucks: nems. Deze Vietnamese loempia’s zijn streetfood pur sang en happen verslavend lekker weg. Wij durven daarom te stellen dat ze de allerlekkerste Vietnamese loempia’s in hun categorie zijn.

Hoe dat zit? Leggen we voor je uit.

Wat zijn nems?

Nems vallen kortweg te omschrijven als gefrituurde loempia’s. Daarmee zijn ze substantieel anders dan gỏi cuốn: de ongefrituurde variant met ingrediënten op kamertemperatuur als garnalen, rijstvermicelli en reepjes groenten (summer rolls, zo je wil). Nems zijn naast gefrituurd (en dus knapperig) ook wat dunner dan die laatste.

De wikkels van nems (of chả giò, de Vietnamese benaming) bestaan uit rijstvellen die krokant worden bij het bakken. Het gaat hier echt om een specifiek type rijstpapier, niet datgene dat je weekt en gebruikt voor verse rijstrolletjes. Als er op de verpakking een foto van een gefrituurde loempia staat, zit je goed.

Alle smaken in een hap

Qua vulling zijn er verschillende opties, variërend per regio in Vietnam. In Noord-Vietnam is koolrabi vaste prik, in het Zuiden zien we veel taro en aan de kust zijn zeevruchten als garnaal of krab gebruikelijk. De versie uit de stad Hà Nội is wellicht het meest gekend bij ons, met ingrediënten als varkensvlees, wortel, glasnoedels, paddenstoelen en taugé.

Hoe dan ook zijn nems dus heerlijk warme hapjes, die knapperig, hartig en troostend zijn. Met de blaadjes sla en de karakteristieke dipsaus waarmee ze vaak worden geserveerd, komt daar ook nog een fris-pittig element bij. En daarmee nemen nems met één hap het hele smakenspectrum voor hun rekening: precies zoals het een verrukkelijk gerecht betaamt.

Zelf nems maken: eerst naar de toko

Zelf nems maken? Voor elk Aziatisch kookproject loont een bezoekje aan de toko, zo ook hier. De vellen vragen immers om een speciaal type rijstpapier om te frituren, niet altijd te vinden bij supermarkten. Voor de noedels in de vulling speur je best naar miến-noedels (glasnoedels van mungbonen of pijlwortel), met meer bite ten opzichte van rijstnoedels.

Werp ook even je neus op de afdeling paddenstoelen: gedroogde shiitake of wood ear mushrooms (judasoor) zorgen naast een heerlijk aroma ook voor crunch. En ben je er dan toch, neem dan meteen een flesje vissaus mee. De keuze bij de toko is groter dan in de supermarkt en kwaliteitsverschillen betalen zich altijd terug in smaak. Bovendien spelen ze een onmisbare rol bij nuoc cham: de moeder aller sauzen in Vietnam die overigens heerlijk is bij nems.

De heilige graal (maar waarom eigenlijk?): vissaus van Red Boat

Tijd voor een karweitje

Voor het maken van nems kies je vervolgens best een moment met de nodige dosis *zen*. Stop ten eerste wat liefde in een vulling: week de gedroogde paddenstoelen en hak ze in stukjes, kook de noedels tot perfectie en snijd alle andere ingrediënten julienne met de precisie van een chirurg. De vulling is afhankelijk van waar je zin in hebt, maar hier vind je er eentje met varkensvlees en paddenstoel, hier eentje met kip en garnaal en hier een vegan versie.

Neem vervolgens de tijd om het vullen en het oprollen onder de knie te krijgen. YouTube-tutorials zijn hier je beste vriend. Wij kunnen vast tippen dat zo’n 70 gram vulling per loempia een goede richtlijn is, en dat de truc erin bestaat om zo compact mogelijk te rollen zonder dat ze gaan breken. Dat vergt naast oefening ook geduld. Geen wonder dat ze in Vietnamse thuiskeukens standaard typisch gereserveerd worden voor feestdagen als Vietnamees (Lunar) nieuwjaar.

Hoewel ze dus best tijdrovend zijn om te maken, hap je ze in een halve minuut weg. Een grotere batch maken en een deel invriezen is de boodschap om die ratio iets eerlijker te houden. Nems laten zich gelukkig gemakkelijk invriezen: dat kan zowel na het rollen als lichtjes gefrituurd. Dat laatste verkleint de bereidingstijd wanneer je daar zin in hebt, en daar is je toekomstige zelf je mogelijk érg dankbaar voor…

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.