Redactie
Redactie Culinair nieuws 14 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Nederland is een wijngaard rijker… bij een klooster!

Opvallend en ambitieus. Zo kun je het initiatief wel noemen van de Brabantse zusters van Sint Catharinadal in Oosterhout: zij openen een wijngaard bij hun klooster.

Tot nu toe hielden kloosters en abdijen zich voor de menselijke geneugten voornamelijk bezig met bier (en kaas, ham en brood). Vandaar des te opmerkelijk dat deze zusters gekozen hebben voor wijn. Volgens priorin Maria Magdalena een logische keuze. Gewoon beter passend bij een vrouwenklooster.

Ambitieus

Inmiddels zijn er op een oppervlakte van 7,5 hectare zo’n 35.300 wijnstokken geplant. Daarmee wordt deze wijngaard meteen de op één na grootste wijngaard van Nederland. Alleen Wijnhoeve De Kleine Schorre in Zeeland is groter.

De zusters hopen op een jaarproductie van 40.000 liter (zeg zo’n 50.000 flessen). Maar het hele project is groter dan wijn alleen. Er komt ook nog een landwinkel en een ‘logeerhuis’ voor gasten.

Proeven

Er zal Pinot en Chardonnay gemaakt worden, zowel witte, rode als mousserende wijn. Er is nog geen naam voor de wijn.

The proof of the wine is in the tasting. En daarvoor moeten we nog even wachten. De eerste wijnoogst (van vooral witte wijn) is voorzien voor 2018.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.