Redactie
Redactie Inspiratie 2 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Say what?! 9 verrassende verhalen achter de naam van bekende gerechten

Koken is geweldig leuk, maar geef toe: soms hebben bepaalde gerechten een ontzettend vreemde naam. Waar komen deze namen vandaan en wie heeft ze überhaupt uitgevonden? Ons Vlaamse zusje Culy.be ontdekte negen verrassende verhalen achter bekende gerechten. Leuk om op het eerstvolgende familiefeestje mee uit te pakken.

1. Pizza margherita

Pizza komt, zoals iedereen hoogstwaarschijnlijk wel weet, uit Italië. Het was vroeger voedsel voor de armen en werd voornamelijk op straat gegeten. In 1889 kwam daar echter verandering in toen Koning Umberto I en zijn vrouw Margherita van Savoye een bezoek aan Napels brachten. De vrouw wilde dit soort streetfood zeker eens uitproberen!

Een pizzabakker, Raffaele Esposito, kreeg de eer om voor de koning en zijn vrouw drie verschillende pizza’s te maken: één met olijfolie en kaas, één met ansjovis en één met tomaat, mozzarella en basilicum (zoals de kleuren van de Italiaanse vlag). Die laatste bleek de favoriet van de koning en kreeg de naam pizza margherita.

Homemade Pizza Margherita By Mario Batali

3. Nacho’s

In 1943 woonde de Mexicaanse kok Ignaicio Anaya, ‘nacho’ voor de vrienden, in Piedras Negras (Mexico, net over de Amerikaanse grens). Deze streek werd in die tijd regelmatig bezocht door vrouwen, echtgenoten van Amerikaanse soldaten. Tijdens een van hun tripjes besloot de groep dames om te gaan eten bij Ignacio, ‘Nacho’ dus, die eigenlijk al wilde sluiten, maar deze kans op extra omzet niet wilde laten liggen.

Hij bedacht een nieuwe snack met wat hij nog in de keuken had liggen. Hij sneed tortilla’s in driehoekjes en bakte deze in de oven met geraspte cheddar en jalapeño-pepertjes. De dames vonden het heerlijk en op de vraag hoe dit gerecht heette, antwoordde de kok trots: ‘Nacho’s especiales’.

Nacho's

4. Hot dogs

Over deze bekende snack bestaan veel verhalen. In 1800 kregen worstenmakers het verwijt dat ze honden draaiden in hun mengsels. Het woord ‘dog’ werd dus gebruikt voor worsten in die tijd.

5. Kapsalon

Een avondje uit geweest? De kans is groot dat je bij de dichtstbijzijnde durumzaak eens een kapsalon hebt besteld. Goed geïntegreerd zoals dit verfijnde (ahum) gerechtje is, zou je niet zeggen dat het pas in 2003 is ontstaan.

De eigenaar van een kapsalon in Rotterdam liet toen regelmatig een speciale lunchschotel met al zijn favoriete ingrediënten samenstellen in de shoarmazaak even verderop. Het werd een regelmatige bestelling en de rest is geschiedenis.

6. Pasta alla puttanesca

We herkennen het woord ‘putta’ in Pasta alla puttanesca , maar betekent dit nu echt prostituee? Jep! Dit pastagerecht vindt zijn oorsprong in de rosse buurten van Rome. Er zijn verschillende versies van het verhaal: sommigen beweren dat de prostituees deze maaltijd aten om zich voor te bereiden op een lange nacht.

Anderen zeggen dat de vrouwen deze saus voorschotelden aan hun man aangezien ze zo snel gemaakt is. Zo hadden ze overdag tijd voor iets anders …

7. Tarte tatin

In 1889 verdienden de zusters Stéphanie en Caroline Tatin de kost met taarten bakken, maar ze vergaten op een dag iets erg essentieels. In een van hun baksels belandden de appeltjes wel in de taartvorm, maar waren ze de bodem vergeten. Ze besloten er nog gauw een deegbodem op te plaatsen. Zo ontstond de omgekeerde tarte tatin.

8. Vol-au-vent

We moeten misschien voortaan wat verstrooider in de keuken staan want zo worden klassiekers blijkbaar gecreëerd! De Franse kok Marie-Antoine Carême bijvoorbeeld gebruikte per ongeluk bladerdeeg in plaats van kruimeldeeg.

Toen de man zag dat na het bakken een torenachtig pasteitje was ontstaan, zou hij blijkbaar hebben uitgeroepen: ‘il vole au vent!’ (‘Hij vliegt in de lucht!’). De rest spreekt voor zich …

chicken Caesar sandwich
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.