Redactie
Redactie Drinken 22 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Barolo: een wijn om intens van te genieten

Dit scenario zal vast herkenbaar zijn: eindelijk een weekend waarin de zaterdagavond er een is zonder afspraken. Fijn met z’n tweetjes op de bank. Een heerlijk vooruitzicht, toch? Zo’n moment vraagt om een speciale wijn, om samen van te genieten. Mijn tip: de Barolo.

Uit Italië

Om precies te zijn komt deze wijn uit noord-west Italië, uit het dorpje Barolo (of één van de omliggende dorpjes). Allen liggend in het gebied bij Turijn, een paar kilometer ten zuiden van de stad Alba. De regio heet hier Piëmonte en is mooi heuvelachtig. Het gebied waarin men deze wijn maakt bestaat uit 11 gemeenten; in oppervlakten hebben we het dan over zo’n 1200 hectare.

De druif

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif. Deze druif is nogal eenkennig en absoluut geen wereldreiziger, en komt dus ook alleen in dit gebied voor. Hij is niet alleen eenkennig, maar ook nog eigenwijs en temperamentvol. En dat is nu net ook zijn charme.

Deze druif levert wijnen af die in de regel veel tannines bevatten, behoorlijk wat zuren én alcohol. De wijn mag pas na 38 maanden na de oogst van de druiven op de markt komen en moet dan minimaal 1,5 jaar houtrijping hebben gehad.

De geur en de smaak

Een Barolo verdient aandacht. Dat betekent tijdig de fles rechtop zetten en enkele uren voor het inschenken van de glazen, ontkurken en laten ‘ademen’ (of decanteren). En schenk je de glazen in dan komt de geur je al tegemoet; de geur van rozen en viooltjes, maar ook van grond/aarde, leer en truffel.

En dan neem je de eerste slok. Wauw. Vol, warm, rijp rood fruit. Maar geen allemansvriend. Zoals gezegd: behoorlijk veel alcohol (vaak 14 procent) en aanwezige tannines. Enkele vrienden van mij noemde de ingeschonken Barolo een ‘kauw-wijn’.

Waarom de grote prijsverschillen?

Traditioneel wordt de Barolo gemaakt als bewaarwijn. Dus onder strenge eisen en sowieso met houtrijping etcetera. Een ‘echte’ Barolo is pas na zo’n 6 jaar op dronk. Dit kost de producent uiteraard het nodige geld. En dat vind je terug in de consumentenprijs.

Een traditioneel gemaakte Barolo vind je volgens mij niet onder de 20 euro. En de prijs kan zomaar oplopen tot ver boven de 100 euro per fles. Deze verschillen worden veroorzaakt door grondsoort, leeftijd van de druivenstokken, invloed wijnboer (onder andere de plukmethode) en uiteraard marketing. Er is meer vraag dan aanbod.

En zoals altijd en overal wordt er met de regels ‘gespeeld’. En komt er dus ook goedkopere Barolo op de markt; die is in de regel wat lichter en eerder op dronk.

Ontdek het zelf

Doe eens gek en koop er 3. De Jumbo biedt een Barolo aan (uit 2010) voor € 12,99 en heet Riva Leone. Bij Gall&Gall vind je de Alasia Barolo Flori Nebbiolo 2012 voor € 20,99. En tenslotte de Barolo cru Ascheri 2011 voor € 33,95, te koop bij Fattoria.nl. Ik zou ze niet op één avond drinken…

Extra tip: maak een kaasplateautje van rijpe, oude, belegen kazen. Die hoeven wat mij betreft niet per se uit Italië te komen. Maar wellicht denkt de eenkennige, eigenzinnige Nebbiolo druif daar anders over.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.