Zo vind je de beste oliebol van Nederland: deze 10 bakkers en kramen scoren tot een 10 in Oliebollentest
Als het er nu de tijd niet voor is, weten we het ook niet meer: oliebollen smaken deze week toch écht het best! En of je nou team #krenten bent of niet, met dit lijstje weet je waar je de lekkerste oliebollen van Nederland haalt.
Dat Nederland oliebollen bloedserieus neemt, blijkt uit de verschillende kwaliteitskeurmerken en bekroningen. Zo publiceert Oliebollentest Online jaarlijks een toplijst: zowel per provincie als op landelijk niveau. Daarnaast kent FoodBase het hele jaar door de titel “Bekroond met Goud” toe aan oliebollen die tijdens productkeuringen aan hun hoge kwaliteitseisen voldoen.
Wat is een goede oliebol?
Een top‑oliebol draait volgens FoodBase‑keurmeester Gett Smit niet alleen om smaak, hoewel dat uiteraard het belangrijkste aspect is, maar vooral om vaktechniek. Een goede oliebol heeft een krokante, goudbruine korst en een luchtige, open structuur vanbinnen.
De vulling moet gelijkmatig verdeeld zijn. Daarnaast kan een subtiel extra smaakje, bijvoorbeeld een lichte hint van kaneel of rum, de oliebol net dat beetje extra geven, mits het de andere smaken niet overheerst.
Tot slot mag een oliebol niet te vet zijn; hij moet jong gebakken zijn zodat hij licht en luchtig blijft. De beste exemplaren na de eerste hap direct het gevoel dat je er nog een hap van wil.
Dit zijn de beste oliebollen in Nederland (2025)
Inmiddels hebben wij onze eerste oliebol al lang achter de kiezen, maar wie nog op zoek is naar de beste adresjes weet met onderstaande lijst van Oliebollentest Online waar hij moet zijn.
Klik hier voor de lijsten per provincie.
Lekkers met oliebollen
Oliebollen in huis gehaald? Bestrooi ze eens met dit trio van kruidensuiker, voor een extra lekker jasje van lavendel, anijszaad of salie. Ook een favoriet van de redactie: oliebollen bedekken met een laag salted caramel.
En heb je nou een restje oliebollen over? Dit kun je ermee doen.
Onze populairste artikelen van deze week:
- Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
- Jamie Oliver verklapt simpele truc: zo blijft je aardappelpuree uren warm zonder uit te drogen
- Goddelijke knoflooksoep maken (met 6 bollen knoflook!)
- Lemon posset (een toetje van citroen gevuld met room)
- Supersnelle tomatensalsa maken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F12%2F00006_chocolate_chip_oliebollen_salted_caramel.jpg)