Redactie
Redactie Inspiratie 16 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Getest: dit is de top 5 lekkerste kerststollen uit de supermarkt

Wat is de lekkerste kerststol die je in de supermarkt kan vinden? Om je wegwijs te maken in het vrij uitgebreide kerstige landschap in de supermarkt, hebben we de top 5 lekkerste kerststollen gemaakt. Die overigens ook wel ’feeststollen’ worden genoemd. Waarschijnlijk zodat de verpakking dan ook tijdens Pasen kan worden gebruikt.

Stollen zijn van oudsher een symbool van vruchtbaarheid en afkomstig van onze oosterburen. Dit brood met rozijnen, amandelspijs en soms noten eten we graag met Pasen en Kerst. Als kind sneden we de ’rondjes’ spijs eruit, maar tegenwoordig zouden we het hele jaar door wel een sneetje stol lusten! Toch jammer dat ze slechts twee keer per jaar worden verkocht.

De lekkerste kerststol

Eerst even wat over de amandelspijs. Die mag alleen zo heten als er een bepaald percentage amandelen in zit. En die percentages lopen nogal uiteen. Zo zit er in de amandelspijs van Coop 40 procent amandelen en gebruikt Albert Heijn voor zijn luxe feest-stol slechts 8 (!) procent amandelen. Let op: ook dan zitten er stiekem ook witte bonen in de ’amandelspijs’. En als er ’banketspijs’ op het etiket staat, is die helemaal van bonen en suiker gemaakt. Je wordt ’bedonderd’ waar je bij staat…

Dan de test. Sommige aanbieders ’suikeren’ hun stol al in de fabriek (zoals Jumbo), andere doen er een zakje poedersuiker bij. Een prima service, maar wel zonde van die extra verpakkingen. Soms ’knarst’ de amandelspijs bovendien meer dan anders

Dat ligt dan weer aan de grofheid van de suiker die ze hebben gebruikt. Dat gold bijvoorbeeld voor de luxe kerst-stollen van Jumbo en Albert Heijn. Hoewel stollen Duits zijn, was de luxe variant bij Lidl (Delicieux) uitverkocht, en was de glutenvrije variant bovendien gortdroog. Maar de vruchtenstol (met die ’witte bonenspijs’) verraste toch prettig. Dat gold helemaal voor de luxe stol van Aldi, fraai bedekt met amandel-snippers en vol hazelnoten en rozijnen.

Het allerlekkerste? Een homemade kerststol (of kerstbrood) zelf bakken

5. Kerststol van Albert Heijn

Op een vijfde plek Albert Heijn met hun luxe stol. Hoewel er „lekkere stukjes sinaasappelschil in zaten” oogde het van binnen toch „minder excellent dan verwacht.” Maar de smaak was in orde. €3.49 per 750 gr.

4. Kerststol van Jumbo

Jumbo doet als enige al de poedersuiker in hun luxe stollen. „Oogt lekker winters” „Goed gevuld met vruchten.” Al bevat hun amandelspijs net als die van de AH ook slechts 8 procent amandel. €3,49 per 750 gr.

3. Kerststol van Coop

Coop verovert een derde plek. „Lekker, met echte spijs, amandelen en hazelnoot.” Een enkeling vond het brood misschien „net iets te droog. €3,99 per 750 gr.

2. Kerststol van Dirk/Dekamarkt

De notenstol van 1 De Beste (Dirk/Dekamarkt) met amandelen er bovenop kreeg veel handen op elkaar. „De spijs is lekker zacht.” „De noten bovenop zorgen voor een stevige bite.” €2,69 per 700 gr.

1. Kerststol van Aldi

Wat is dit? Aldi staat met hun luxe stol op de eerste plek. „Mooi glanzend en bedekt met stukjes amandel. Net zoals op de verpakking.”„Je proeft duidelijk de hazelnoten en stukjes sinaasappelschil.” €1,99 per 1000 gr.

Meer lekkers voor kerst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.