Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Lavashak is het Perzische fruitsnoep waarvan we niet wisten dat we het willen

Zeg je fruitsnoep en zeg je Perzisch, dan zeg je lavashak. De snoeprolletjes doen momenteel de ronde op TikTok en zijn al even geliefd als fascinerend.

Tijd om in de lavashakwereld te duiken!

Lavashak: Perzische rolletjes van fruitleer

Lavashak is een Perzische snack waarbij vruchtenpuree dun wordt uitgestreken en geduldig gedroogd wordt tot het een taaie, kauwgomachtige structuur krijgt. Zodra dat het geval is – en de consistentie wat weg heeft van leer – wordt het in repen gesneden en opgerold tot snackbare fruitrolletje, vergelijkbaar met zure matten.

Rijp fruit met een geconcentreerde smaak leent zich hier het beste voor; geen wonder dat lavashak vaak de bestemming is voor fruit dat slecht dreigt te worden. Kers of pruim zijn bijvoorbeeld gangbare opties, maar ook bessen en oranje steenfruit doen het goed. Op lavashak bestaan dus genoeg variaties.

Specerijen

Qua specerijen komen typische smaken uit Perzië terug: saffraan, kruidnagel, kardemom, en kaneel bijvoorbeeld. Hoe dan ook wordt lavashak enthousiast geroemd vanwege zijn zoete (ja, er wordt ook standaard genoeg suiker toegevoegd), geconcentreerde fruitsmaak met die leuke textuur.

Hoe eet je lavashak?

Het hoeft niet te verbazen dat lavashak daarom populair is als snack of als toetje. Dat laatste is trouwens een gebruikelijk gebeuren tijdens Perzisch Nieuwjaar (Nowruz) of bij andere bijzondere gelegenheden.

In de TikTokvideo’s zien we bovendien heel wat voorbeelden waarbij lavashak overgoten wordt met granaatappelmelasse en granaatappelpitjes. De rolletjes worden dan als vehikel gebruikt om de saus melasse en de pitjes mee naar de mond te scheppen. En als we de TikTokkers mogen geloven, zorgt dat voor een ”ultieme zoet-zuur ervaring”.

@teemaaaa

This was SO GOOD!!! Worth the hype for sure!! #fyp #foryou #lavashak #tryingfood

♬ original sound – Fatima❤️

Probeer het eens!

En of je nu mee op de TikTok-kar wilt springen of gewoon geïntrigeerd bent door nieuwe dingen om te proeven: met lavashak een kans te geven, doe je niets verkeerd.

De fruitrolletjes zijn kant-en-klaar te bestellen bij Iranbezorger.nl of te koop in Perzische winkeltjes. Dat is een goed vertrekpunt, maar ”zelfgemaakt is tien keer lekkerder”, horen we lavashaklovers beweren. En dat geloven we graag! Op Ahu Eats zien we bijvoorbeeld een recept dat goed onthaald wordt, net als bij My Persian Kitchen.

Leuk projectje, voor met je kinderen?

Meer uit Perzische hoek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.