Redactie
Redactie Inspiratie 23 mrt 2012
Leestijd: 2 minuten

Late night snacks: wat wel & wat niet?

’s Avonds laat een snack eten op de bank klinkt wel erg verleidelijk, hoewel dit natuurlijk niet altijd even goed is. Veel vette dingen zijn ongezond, dat weten we inmiddels allemaal wel; maar wist je bijvoorbeeld ook dat je de volgende ochtend erg moe kan zijn door die vette late night cravings?

Geen fastfood

Je denkt er vaak niet over na, maar vet & zwaar voedsel zorgt er voor dat je maag ’s nachts overuren moet maken om alles te verteren. Hier hebben we het over eten zoals fastfood, noten, ijs of sommige kaasproducten.

Weinig extreme zoete dingen
Een klein beetje van suikerhoudende voedingsmiddelen voor het slapen gaan kan geen kwaad. Hierdoor kan je veilig en normaal uitrusten in de nacht. Maar een enorm stuk chocoladetaart kan een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken en daardoor je energie niveau verstoren in je slaapproces. Vermijd cake, koekjes, desserts en crackers en wit brood. Het is veel beter om te knabbelen op iets zouts of een stukje groente.

Geen fruit
Ook door het eten van fruit vlak voor het slapen kan je rusteloos worden, in verband met het verteren van het fruit in je maag. Bananen daarentegen doen het wel goed! Bijvoorbeeld banaan met pindakaas als late night snack.

Geen kruidig eten
Stap ook ’s avonds af van hete sausen. Kruidige en peperige voedingsmiddelen kunnen je maag verstoren. En, het kan je zintuigen stimuleren. Dan krijg je ineens in heel andere dingen zin krijgt dan slapen ;-)

Weinig eiwitten
Van het eten van eiwitten, zoals rood vlees laat in de avond, zal je buik erg vol raken en wordt het moeilijker om in slaap te komen. Je hoeft eiwitten natuurlijk niet helemaal te vermijden, maar zorg ervoor dat je voor magere producten gaat en kleinere porties. (Bijvoorbeeld een kopje yoghurt met honing).

Mango en Yogurt
iStock

Kleine porties
Kortom, het belangrijkste is dat je kleine porties neemt. Je maag kan het ‘ s nachts niet goed aan om veel dingen te verteren, waardoor je dus uiteindelijk moeilijker in slaap kan komen. Tevens is te veel alcohol ook niet ideaal voor de slaap, maar dat wisten we allemaal wel!

Slaap zacht…..

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.