Koreaans salt bread: de TikTok-trend met een blok boter (en een verslavende crunch)
Fan van brioche? Dan wil je Koreaans salt bread (sogeum-ppang) ontdekken: een compact rolbroodje met glanzende korst, zacht kruim en vlokken zeezout. Niks bijzonders? Het beste van het broodje zit binnenin: een flink blokje koude boter gaat mee de oven in, versmelt in het deeg en bakt de onderkant goud en knapperig. Dat geeft een superlekkere botersmaak en een verslavende crunch.
Het resultaat zit ergens tussen croissant en zacht melkbrood: het beste van twee werelden!
Korea is niet het enige land waar je dit broodje tegenkomt. Ook in andere Aziatische landen vind je ‘m overal. De naam wisselt per land. In Japan heet het shio pan, in Korea sogeum-ppang.
@food52 Just LOOK at these sea salt butter rolls, AKA Japanese shio-pan or Korean sogeum-ppang. Crunchy on the outside, fluffy on the inside, and most importantly, so so so buttery. @Jun’s recipe can be found at the link in our bio. #foodtok
Wat is sogeum-ppang?
Het principe blijft hetzelfde: een compacte deegdriehoek die je strak oprolt met een botertje in het hart, afgewerkt met vlokken zout. Die ingerolde boter verklaart de aantrekkingskracht overigens. Het geeft een krokante onderkant, een sappige binnenkant en een smaak die ergens tussen croissant en zacht melkbrood landt.
De herkomst ligt in Japan, in Ehime, waar bakkers rond het begin van de jaren 2010 met deze zoute boterrol aan de haal gingen. Daarna waaide het over naar Korea, waar bakkerijen er hun eigen draai aan gaven.
Hetzelfde uitgangspunt, andere textuur, soms extra vullingen. Denk aan hartige varianten met knoflookboter of kaas, maar de ster blijft altijd dat koele blokje binnenin.
Waar haal je sogeum-ppang?
In Nederland kun je het al vinden, al is het nog geen bakkersvitrine-standaard. CHIIDOU Bakery verkoopt Japanse shio pan via hun Nederlandse webshop, met smaken die wisselen per week. Het is pre-order, dus op is op.
In Rotterdam is Soko Bakery een modern Koreaans bakkerij-café dat in weekenden draait en een klein, assortiment heeft. Ook bij Japanse en Koreaanse speciaalzaken duiken op vaste dagen verse broden op, zoals bij Shilla in Amsterdam.
Sogeum-ppang eet je gewoon uit het vuistje en is op z’n best als ‘ie nog een beetje lauwwarm is. Beleg heb je niet nodig, maar wie echt geen genoeg van boter kan krijgen, kan er altijd nog wat koude boter op smeren.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)