Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoe wordt knettersuiker gemaakt (en hoe maak je het zelf)?

Knettersuiker blijft leuk, zelfs als je je kinderjaren al (lang) bent ontgroeid. Sinds het in onze favoriete chocoladerepen zit (Tony’s Chocolonely wit-framboos-knettersuiker en melk-cola) en we het zelfs op ons bordje kregen in restaurant The Duchess, beleeft het goedje wat ons betreft een revival.

Tijd om te onderzoeken wat nou die grappige, knetterende sensatie veroorzaakt…

Knettersnoep

Knettersuiker geeft een licht prikkelend gevoel op je tong, dat doorwerkt naar je oren. Je hoort het knetteren terwijl je eet en dat maakt het ultiem fun om te eten.

Vroeger aten we het zó uit een zakje, of met een lolly (vreemd genoeg in de vorm van een voet) die je in de knettersuiker moest dippen. In Amerika is knettersnoep nog altijd populair; daar noemen ze het pop rocks of popping candy.

Knettersuiker van topchefs

Ook topchefs vinden het leuk om ons mee terug te nemen naar onze kindertijd, zo blijkt. Zo serveerde The Duchess ons à la minute gemaakt ijs van gecondenseerde melk met eetbare bloemen, bessen en knettersuiker met amandel.

En chocolatier Dominique Persoone bedacht de Asian Confetti: een bonbon met karamel van rijstazijn en sojasaus, praliné van sesamzaadjes, sansho peper en knettersuiker.

knettersuiker

Scheikunde

Maar wat veroorzaakt nou dat knetterende gevoel in je mond?

Het is een combinatie van citroenzuur en baking soda die daarvoor zorgt. Citroenzuur klinkt misschien als een scheikundig stofje, maar het is een zuur dat van nature voorkomt in citroen, kiwi en ananas en ook uit tarwe en maïs kan worden gewonnen. Het wordt ook wel toegevoegd aan frisdrank, jam, koekjes, mosterd en gemalen kruiden.

Leuk is dat je met citroenzuur-poeder en baking soda zélf ook knettersuiker kunt maken. In allerlei smaken en kleuren. Door bijvoorbeeld pepermuntextract toe te voegen of een andere smaakmaker, geef je jouw knettersuiker een smaakje. Met wat kleurstof krijg je het in elke kleur die je wilt.

knettersuiker
Bron: City Foodsters

Zelf knettersuiker maken

Gebruik dit basisrecept om zelf thuis aan de slag te gaan. Het citroenzuur kun je online kopen, evenals de glucosestroop. Je hebt er ook een suikerthermometer bij nodig. Verder is het niet veel anders dan het maken van karamel. Je spreidt het suikermengsel uit op een bakplaat en slaat het daarna kapot in stukjes. Eventueel kun je die stukken nóg fijner malen in een keukenmachine.

Als je suiker klaar is, kun je er leuke dingen mee doen. Verwerk het bijvoorbeeld in deze rozijnenrotsjes met witte chocolade of ga voor deze spannende Jell-O shots met knettersnoep. Het is ook lekker als topping voor een zelfgemaakte chocoladereep of op je ijs.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.