Redactie
Redactie Inspiratie 5 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

Keuringsdienst van Waarde: zit er echt Chinees mensenhaar in ons brood…?

Een belangrijk bestanddeel van brood, de zogenaamde ‘broodverbeteraar’, schijnt voor een deel gemaakt te worden van Chinees mensenhaar. Althans, dat zijn de bevindingen van het onderzoeksprogramma Keuringsdienst van Waarde in de uitzending van donderdag 6 februari.

Deze ‘broodverbeteraar’ is een stofje die bakkers aan hun deeg toevoegen om brood malser te maken. Aan ongeveer de helft van die stof wordt een bepaald aminozuur, genaamd L-cysteïne, toegevoegd. L-cysteïne wordt vaak gemaakt van stoffen in mais, maar soms – vooral in goedkope productieprocessen, zoals in China – ook van eendenveren en… mensenhaar. Gruwel.

80 procent mensenhaar

In de aflevering van het populaire tv-programma over brood zijn met een verborgen camera opgenomen beelden te zien van vertegenwoordigers van een aantal fabrieken in China. Zij geven toe dat 80 procent van hun L-cysteïne wordt vervaardigd van mensenhaar, de andere 20 procent wordt onttrokken uit eendenveren.

Volgens deze insiders wordt het haar gehaald bij Chinese kappers. Het wordt daarna gereinigd en via chemische processen tot de stof L-cysteïne gemaakt.

Onwaarschijnlijk

“Mocht die aantijging al waar zijn – wat ik mij overigens niet kan voorstellen – dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het haar ook in ons brood terechtkomt”, aldus Cees Hack, algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld en vicevoorzitter van NeBaFa, een vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen. Dat schrijft de Volkskrant.

Paardenvleesschandaal all over again?

“De Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken bijna allemaal de plantaardige variant. Minder dan 10 procent verwerkt ook de dierlijke versie uit China, maar ik kan mij niet voorstellen dat zij zakendoen met dit soort fabrieken”, zegt de directeur. “‘Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal.”

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is donderdag 6 februari om 20.25 te zien op Nederland 3.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.