Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 24 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Doei kerststress: voorkom deze veelgemaakte fouten met het kerstdiner

Kerst staat voor veel mensen in het teken van hartverwarmende klassiekers op tafel. Denk aan een gevulde kalkoen, lekkere oesters en flamboyante desserts. Soms kunnen die klassiekers best intimiderend zijn of zitten er elementen in je kerstmenu waarbij de kerststress tot een hoogtepunt komt. Culy helpt je op weg met deze veelgemaakte fouten met het kerstdiner en biedt passende oplossingen. Voor een reláxte kerst.

6 veelgemaakte fouten met het kerstdiner voorkomen

Als je zo niet zorgeloos de kerstdagen doorkomt, weten wij het ook niet meer!

1. Maak het niet te moeilijk

De kerstdagen gaan voor veel mensen gepaard met een hoop stress. Dat moet natuurlijk nooit de bedoeling zijn, want het liefst sluit je het jaar relaxed af. Stress in de keuken is daarbij het laatste wat je nodig hebt. Kook daarom nooit recepten of gerechten die nieuw voor je zijn. De kans is groot dat er door de drukte dingen door elkaar heen gaan lopen en daardoor- no pun intended – in de soep lopen. Zet daarom gewoon gerechten op je kerstmenu die je al vaker hebt bereid. Dat is wel zo zorgeloos, toch?

Wil je toch liever uitpakken met nieuwe gerechten? Kook ze dan in de weken voor kerst al eens voor jezelf. Zo heb je geoefend en weet je precies wat je kunt verwachten. Culy zet graag een aantal suggesties voor je op een rijtje.

Culy’s best gelezen kerstrecepten (doe er je voordeel mee)

Zalm inleggen in gin
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. De klassieke kerstkalkoen

Een enorme kalkoen lijkt misschien de kroon op je kerstdiner, maar het kan met een beetje pech een ware nachtmerrie worden. De bereiding van een kalkoen is tijdrovend en luistert heel nauw. Het is namelijk supermoeilijk om alle delen van de kalkoen mals en sappig te houden. Daarnaast hebben veel ovens niet genoeg ruimte om zowel de kalkoen als je bijgerechten uit de oven te maken. Plan daarom vooraf goed hoe je alles gaat maken. Met deze tips van de redactie tover je een perfecte kerstkalkoen op tafel en voorkom je een flinke dosis kerststress.

Aan de kalkoen met kerst? Dit is hét geheime ingrediënt om ‘m sappig te maken

kalkoen-kerst

Bron:
Unsplash

3. Feestelijke oesters

Een oester is de ideale aftrap voor het kerstdiner. Simpel met wat sjalot en rode wijnazijn of gedresseerd als volwaardig gerecht kun je alle kanten op met het schelpdier. Toch schuilt er ook een gevaar in de ziltige snack. Het bewaren van oesters moet nauwkeurig gebeuren; je kunt er namelijk snel ziek van worden. Oesters bewaar je ongeopend op een koele plek, tijdens de feestdagen wil het nog weleens voorkomen dat de oesters lang in de (te warme) keuken liggen, opletten dus! Hoe je oesters wél serveert tijdens kerst vind je hier.

Hoe kun je oesters het beste bewaren, openen en serveren?

Bali oesters
Bron: Justin de Nooijer voor Culy


4. Overdadige desserts zonder Kerststress

Tijdens de kerstdagen eten we veel, héél veel. Soms zoveel dat het dessert er met pijn en moeite in gaat. Zonde! Want het zoete slotstuk is net zo belangrijk (en lekker) als het voor- of hoofdgerecht.

Een spectaculair dessert zoals een kerstbuche of soufflé lijkt een perfecte afsluiter, maar je kan jezelf er ook mee in de vingers snijden. Deze desserts vragen vaak om een andere skill waarbij je extra geconcentreerd moet zijn. Kies daarom voor een dessert dat je makkelijk kunt voorbereiden. Een eenvoudiger alternatief is een klassieke tiramisu, panna cotta of een mooi opgemaakte kaasplank. Minder stressvol, net zo feestelijk!

46 x inspiratie voor overheerlijke kerstdessert recepten

Kerstdessert recepten / mega bananensplit
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy


5. Let je op met de knoflook?

Knoflook is heerlijk, maar overmatig gebruik ervan kan je gerechten overnemen. Bovendien is knoflook niet de beste keuze als je dicht bij elkaar aan een tafel zit – niemand wil kerst vieren met slechte adem, toch? Daarnaast krijg je veel dorst van het eten van (rauwe) knoflook. Daar heeft niemand uiteraard zin in, maar dat voorkom je gemakkelijk door je knoflook vooraf even te poffen of blancheren.

Hoe vermijd je een knoflooksmaak in je mond na het eten?

goedkope keukentools knoflookpers stock unsplash
Bron: Unsplash

6. Vet op vet op vet

Kerstmaaltijden staan bekend om hun volle smaken. De Franse keuken is vaak oververtegenwoordigd en dat betekent: vet, zout en veel. Denk aan veel romige sauzen, gefrituurde hapjes en zware stoofschotels. Het kan ervoor zorgen dat gasten zich opgeblazen voelen (al helemaal na een aantal dagen tafelen). Zorg daarom goed voor een balans tussen rijke en lichte gerechten. Zorg ervoor dat je lichte bijgerechten hebt, frisse drankjes en een mooie balans tussen de gangen, scheelt je gelijk een hoop kerststress.

Beenham met rozemarijn en venkel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer kerst-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.