Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe vervoer je je kerstdiner? Slimme tips & tricks

Het kerstdiner komt eraan. Misschien ben je ietwat gespannen over wat je je gasten moet voorschotelen, of heb jij de twee vingers al lang en breed in je neus zitten, een ding is zeker: een kerstdiner vervoeren is en blijft spannend. Want al die gedane moeite in de keuken met één scherpe bocht verzieken? Dat dachten wij niet! Daarom geven wij je slimme tips en tricks over hoe je je kerstdiner het beste kunt vervoeren.

Het zou tenslotte zonde zijn als de aardappelgratin tegen de achteruitkijkspiegel aan zit en de chocolademousse in de nek van degene achterin!

Je kerstdiner vervoeren doe je zo:

1. Zoek naar compacte recepten

Weet jij al weken van tevoren dat het kerstdiner niet bij jou thuis plaatsvindt, maar dat je er wel degelijk een aandeel in hebt? Ga dan op zoek naar recepten en gerechten die compact zijn. Dat wil zeggen: niet teveel tierelantijntjes en fragiele opsmuk, maar gewoon groots en compact.

Denk hierbij aan een pan gevuld met een lekkere stoof, een beef wellington in een bakblik of een goed opgesteven dessert. Ga niet rijden met wiebelige gerechten want je weet zelf ook: als de Max Verstappen naast je ook maar even iets te hard op de rem trapt, is én je eten aan gort, maar ook de vredige kerststemming. Daar zit niemand op te wachten.

2. Kijk of je het gerecht of een deel ervan op locatie kunt maken

Samen een kerstdiner oppeuzelen is natuurlijk leuk, maar samen een kerstdiner klaarmaken is misschien nog wel leuker. Kijk daarom altijd of het niet mogelijk is om je gerecht, of een deel ervan, op locatie kunt maken.

Wil je bijvoorbeeld een beef wellington maken, dan is het niet alleen voor jouw gemoedstoestand – maar ook voor de bereiding van het vlees – lekkerder als het ter plekke wordt bereid. Hoeft ‘ie en niet twee keer de oven in en hoef jij niet in te zitten over vervoersconsternatie.

Maak je een voorgerecht als soep, vervoer het dan in de pan zelf of een handig plastic bakje dat niet lekt. Check dat van tevoren even met wat water erin en shake het even goed. Maak je een tussengerecht dat zich prima laat opeten uit een glaasje? Doe het gerecht dan alvast in het glaasje. Want dat gaat (bijna) altijd goed.

3. Opmaak is last minute werk

Net zoals in de restaurantkeuken gebeurt de opmaak van een gerecht à la minute. Serveer je bijvoorbeeld een soep waar nog een crèmelaagje op komt? Dan spuit je dit laagje er pas op locatie op.

Serveer je een voorgerecht met een krokantje van het een of ander? Dan kun je dat krokantje prima thuis maken, maar vervoer het wel luchtdicht en decoreer je gerecht pas vlak voordat je gaat eten. Anders wordt niet alleen het krokantje slap, maar kan het gerecht ook nog eens ietwat door elkaar schudden waardoor alles niet meer lekker op z’n plek ligt.

Onthoud dus: heeft je gerecht een grote basis, maar komen er nog veel extra ingrediënten als sausjes, ingemaakte groentes of overige opmaakdelen bij? Voeg deze dan pas toe vlak voordat je gaat eten.

4. Glaasjes, glaasjes, glaasjes

Kijk, we begrijpen dat je een groots hoofdgerecht niet vervoert in een glaasje. Deze tip is dan ook voor chef voor- of nagerecht. Want veel gerechten en toetjes laten zich prima vervoeren en opeten in glaasjes.

Denk aan garnalencocktails, steak tartares of trifles en panna cotta’s: stuk voor stuk prima (en misschien wel makkelijker) te vervoeren in glaasjes. Daarnaast zorgen de glaasjes en voor extra stabiliteit, maar koelt het geheel ook minder snel af voordat je aankomt bij de volgende koelkast. Win-win!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.