Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Kun je bakpapier vaker gebruiken? Dit zegt de expert

Het lijkt een voor de hand liggend trucje om minder afval te genereren: bakpapier hergebruiken. Logisch ook, vaak is zo’n vel bakpapier immers (bijvoorbeeld in het geval van koekjes of ovenfriet) maar een heel klein beetje vuil. Toch stellen toxicologen dat het hergebruiken van bakpapier minder veilig is dan je zou denken. Ook voor ons een eye-opener.

Bakpapier hergebruiken: beter niet doen

Hoe dat precies zit? Toxicoloog Joke Herremans van Waarzitwatin legt het uit:

“Vaak heeft bakpapier een coating van siliconen of PFAS. PFAS zijn chemische stoffen die er onder andere voor zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is. Bij normaal gebruik komen deze stoffen bijna niet vrij in het eten.

Maar bij te hoge temperaturen of bij het hergebruiken van bakpapier, kunnen deze stoffen wel in grotere mate vrijkomen. Mocht je het risico liever niet willen lopen, er bestaat PFAS en siliconenvrij bakpapier – let er wel op dat je deze zelf nog moet invetten.” En wat blijkt? Hetzelfde principe geldt voor siliconen bakvormen. Verwarm je die boven de 200 graden dan kunnen er ongewenste stoffen worden gevormd.

Tips om veilig te bakken

Situaties die we maar beter zoveel mogelijk kunnen vermijden dus. Hoe je dan wel veilig bakt? Toxicoloog Joke Herremans geeft tips:

1. Controleer altijd de maximale baktemperatuur

Zowel bakpapier als siliconenvormen hebben een maximale baktemperatuur, en dat is niet zonder reden. Controleer dus altijd even wat de fabrikant hiervoor heeft aangegeven. Kun je dat niet vinden? Hou dan 200 graden bij siliconenvormen en 220 graden bij bakpapier aan als vuistregels.

2. Voorverwarmen doe je zonder bakpapier

Wil je je bakplaat alvast voorverwarmen? Doe dit dan zonder bakpapier erop. Heb je je bakplaat eenmaal bedekt met papier en je ingrediënten, knip dan altijd de overtollige stukken bakpapier weg om te vermijden dat ze tegen de hete zijwanden of ijzers van je oven komen.

3. Let op met aluminiumfolie

Aluminiumfolie in de plaats van bakpapier lijkt een logische keuze (vooral als je even zonder bakpapier zit), maar let ook daarmee op. De combinatie van zout of zuur eten in combinatie met aluminiumfolie kan er namelijk voor zorgen dat er kleine hoeveelheden aluminium in je eten terechtkomen. Niet ideaal, zowel voor de smaak als voor je gezondheid.

4. De ene siliconenvorm is de andere niet

Wil je zo veilig mogelijk bakken, laat je dan helpen in kookwinkels en vraag naar bakvormen die voor 100% uit siliconen bestaan.

5. Bak je siliconenvormen (voor de eerste keer) voor

Gebruik je je siliconenbakvorm voor de eerste keer, bak ‘m dan eerst voor, nog voordat je er beslag in stort. Hiermee verwijder je vanuit de fabricage achtergebleven schadelijke stofjes (siloxanen).

Zo ga je te werk: was de bakvorm goed met water en afwasmiddel, vul ‘m daarna met water en olie en bak een uur in de oven op 220 graden. Je bakvorm is daarna klaar voor gebruik.

Conclusie van het verhaal? Bakpapier hergebruiken doe je maar beter niet, en let ook goed op bij die siliconenvormen.

bakplaat met bakpapier ter illustratie van of je bakpapier kunt hergebruiken of niet
Bron: Pexels

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.