Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 28 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Slim: kant-en-klare bakmixen tweaken om ze spannender maken

Bakken: de een draait er z’n hand niet voor om, de ander is uren in de weer met een weegschaal en maatschepjes. Intuïtief een cake of brownie bakken is enkel weggelegd voor de meesterbakkers onder ons. Vandaar dat we af en toe nog best eens naar een kant en klare bakmix grijpen, die ons dan vaak ietwat tegenvalt. Maar wist je dat een kant en klare bakmix aanpassen makkelijk én lekker is?

Wij leggen je uit hoe jij je kant en klare bakmixen zo aanpast dat ‘t resultaat smaakt alsof je het gewoon zelf bedacht hebt.

Je kant en klare bakmix aanpassen doe je zo

Geef een draai aan de vloeibare ingrediënten

Kijk: een kant en klare bakmix vraagt meestal om de toevoeging van water, olie, boter of eieren. Dat kan beter! Wat dacht je bijvoorbeeld van roomboter vervangen door bruine boter? Die nootachtige smaak maakt alles lekkerder.

Vraagt je bakmix om de toevoeging van water, dan kun je dat vervangen door espresso – voor een extra vleug mokka. Ook lekker: half water, half melk. Dit maakt de brownies of je cake een stuk rijker. Wil je nu – in het geval van brownies – meer de cake kant op dan een fudge structuur? Dan kun je ervoor kiezen om een extra ei toe te voegen.

kant en klare bakmix aanpassen stock pexels
Bron: Pexels

Ga je keukenkastjes bij langs voor lekkere extra’s

Ga je een kant en klare bakmix aanpassen, dan is koffie je beste vriend. Hierboven schreven we al over water vervangen door sterke koffie, maar wil je de boel nu niet té overheersend maken, kies dan voor instant koffiepoeder. Dit kun je naar smaak door de bakmix strooien en geeft een subtiele koffiesmaak.

Daarnaast heb je vást en zeker restjes van vorige bakprojecten. Chocoladedruppels, kokosvlokken, nootjes, pretzels en ga zo maar door. Stuk voor stuk heerlijke oppeppers om de kant en klare bakmix mee aan te passen. Geen verfijnd bakker, maar wel een zoetekauw? Mini marshmallows, gekonfijt fruit, kleine stukjes After Eight chocolade of kleine stukjes van koekjes zijn ook érg lekker door een kant en klare brownie- of bakmix.

Naast ‘droge’ producten, kun je de bakmix ook spannender maken met een ‘swirl’ van het een of ander. Neem Nutella, jam of maple syrup. Let op: voeg deze smaakmaker wel pas toe als de cake of brownie al in de bakvorm zit. Zo krijg je er een leuk effect bovenop, maar blijft de smaak ook beter ‘in stand’ dan vermengd in het beslag.

kant en klare bakmix aanpassen stock pexels
Bron: Pexels

Probeer eens iets hartigs

Zoete ingrediënten liggen hier voor de hand, maar soms is het ook erg lekker om de hartige kant op te zoeken. Wat dacht je van gezouten cashew, macadamia of pistachenoten door je bakmix. Of naturel chips. Klinkt gek, maar werkt érg goed kunnen we je vertellen. Zeker bij brownies!

Geen fan van hartigheid of durf je het nog niet aan gezouten noten door je baksel te roeren? Het is ook erg lekker om na het aansnijden van de cake of brownie een paar vlokken Maldon zout er overheen te strooien. Geeft niet alleen een dramatisch effect, ook een érge smaakboost!

Lekkere baksels om te proberen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.